Concediul medical. SANCȚIUNI uriașe. Au intrat deja în VIGOARE
Autor: Andreea Craciun
Data publicării:
Practic, se reintroduce parțial ”poliția” concediilor medicale
Practic, se reintroduce parțial ”poliția” concediilor medicale
Sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori, dar care figurează în concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei, monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă sunt doar câteva dintre schimbările ce vor putea fi aplicate începând cu 1 august. 

Toate aceste modificări, dar și altele, se regăsesc în OUG 74/2021. Pentru angajații cu mai multe locuri de muncă, dar care figurează ca fiind în concediu medical doar la unul dintre angajatori vor risca amenzi de până la 2.000 de lei. Totodată, prin această ordonanță se majorează și amenzile primite de medicii care nu respectă legea la eliberarea concediilor medicale. În astfel de situații, sancțiunile pot ajunge la 11.000 de lei, cu 1000 mai mult decât în prezent. 

Pe de altă parte, pentru monitorizarea pesoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite), medicii vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde, printre altele, indicații terapeutice și igienico-dietetice (adică inclusiv regimul alimentar recomandat).

Medicii curanți care nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii, odată cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Practic, se poate vorbi, după cum scrie Avocatnet, despre reinstituirea parțială a așa-numitei “poliții” a concediilor medicale, eliminată în 2015. 

Citește și CONCEDIILE MEDICALE. Cum se acordă? Noi reglementări

În plus, vor apărea modificări ce vizează persoanele care se asigură opțional pentru concedii medicale. Mai exact, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor fără venituri din salarii, care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.

Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele șase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară.

Nu în ultimul rând, concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel