Italia revizuieşte în scădere previziunile privind creşterea economiei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Italia / sursa: Freepik.com
Italia / sursa: Freepik.com
Italia înrăutăţeşte previziunile privind creşterea economiei în 2024 şi 2025.

Perspectivele economice ale Italiei pentru anii 2024 și 2025 au fost revizuite în scădere de către Guvern, în lumina incertitudinilor internaționale, și s-a avertizat că nivelul datoriei publice va crește, în ciuda eforturilor de reducere a deficitului bugetar. Aceste informații au fost transmise de Reuters.

Conform documentului economic și financiar (DEF) prezentat de Trezorerie într-o conferință de presă marți, a treia economie a zonei euro este estimată să înregistreze o creștere de 1% în acest an, față de proiecția anterioară de 1,2% din septembrie. Majoritatea analiștilor independenți se așteaptă la o creștere de aproximativ 0,7%. În 2025, se preconizează o creștere a PIB-ului cu 1,2%, față de 1,4% cât era previzionat inițial.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că revizuirea a fost influențată de contextul internațional și geopolitic complicat, referindu-se la conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește finanțele publice, Guvernul italian a confirmat că se așteaptă la un deficit bugetar de 4,3% din PIB în 2024. În 2023, deficitul bugetar a fost de 7,2% din PIB, depășind ținta oficială din cauza subvențiilor costisitoare acordate pentru renovarea locuințelor, care s-au ridicat la aproximativ 219 miliarde de euro în ultimii patru ani.

Pentru anul 2025, Trezoreria estimează un deficit de 3,7% din PIB, comparativ cu proiecția anterioară de 3,6%, și un deficit de 3% din PIB în 2026, peste nivelul de 2,9% din PIB prevăzut inițial.

Datoria publică a Italiei, a doua cea mai mare din zona euro ca procent din PIB, va continua să crească în următorii ani conform celor mai recente prognoze. Aceasta este estimată la 137,8% din PIB în 2024, comparativ cu 137,3% în 2023, și se așteaptă să atingă 138,9% din PIB în 2025 și 139,8% din PIB în 2026.

Pentru a gestiona nivelul datoriei, autoritățile au planuri de a obține aproximativ 20 de miliarde de euro din vânzarea de active în perioada 2024-2026.

Ministrul Economiei a recunoscut că se așteaptă ca Uniunea Europeană să declanșeze procedura de deficit excesiv pentru Italia și alte 10 state membre. Această procedură va impune Italiei să reducă deficitul structural cu cel puțin 0,5% din PIB pe an.

Miniștrii de Finanțe ai UE au convenit în decembrie asupra unor noi reguli fiscale care vizează controlul datoriei și determinarea capacității de investiții în sectoare cheie în următorii ani. Obiectivele din Pactul de Stabilitate și Creștere rămân valabile, dar statele membre au mai multă flexibilitate în atingerea lor.

Noile reglementări vor impune o reducere treptată a deficitului și datoriei în următorii ani, oferind țărilor posibilitatea unei perioade mai lungi pentru implementarea reformelor și investițiilor prioritare ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar - 21 mai. Leul dă semne de revenire

Curs valutar BNR, 21 mai 2024.

Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a...

Construcțiile în cădere liberă? Cifrele momentului

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.


pixel