1.000 de lei pentru fiecare nou-născut. Ce familii pot primi
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Statul vrea să încurajeze natalitatea
Statul vrea să încurajeze natalitatea
Familiile vor primi câte 1.000 de lei pentru fiecare nou născut, indiferent de veniturile înregistrate.

Acest ajutor este prevăzut într-o nouă inițiativă legislativă care a fost depusă la Senat și care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Banii ar trebui să sprijine familiile pentru cumpărarea de ceea ce este necesar pentru un nou-născut, de la hrană, haine, lenjerie cât și produse cosmetice necesare celor mici.

Inițiatorii acestui proiect legislativ spun în expunerea de motive că în perioada 2006-2010, în România a fost reglementat dreptul părinților de a beneficia de un ajutor financiar la nașterea fiecărui copil.

"Din motive de restabilire a echilibrului bugetar, actul normativ menționat a fost abrogat iar asemenea politici au fost implmentate ulterior, exclusiv la nivel local. În ultimii ani, în București și în alte orașe din țară, părinții au putut beneficia de un ajutor financiar care să-i sprijine în procesul de creștere a copilului, ajutoare a căror sistare poate avea loc în orice moment din orice motiv", notează aceștia.

Prin urmare, se propun următoarele prevederi în Legea privind acordarea unui tichet social pentru îngrijirea nou-născuților 

Articolul 1

(1) Începând cu intrarea în vigoare a prezenței legi, se acordă, pentru fiecare copil nou-născut pe teritoriul României, un tichet social pe suport fizic, în cuantum de 1000 lei, destinat achiziției de hrană pentru bebeluși, articole vestimentare, de lenjerie și de produse dermato-cosmetice.

(2) Tichetul prevăzut la alin. (1) va fi acordat o singură dată de către autoritățile administrației publice locale de la domiciliul beneficiarului, la cererea oricăruia dintre părinți, în momentul eliberării certificatului de naștere, prin structura de specialitate care eliberează acest certificat.

Articolul 2

(1) Fondurile necesare pentru acordarea tichetului prevăzut la art. 1 și pentru cheltuielile administrative legate de acordarea acestuia se asigura prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele proprii ale județelor, respectiv ale sectoarelor municipiului București, și sunt prevăzute în-bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și-Egalității de Șanse.

(2) Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este responsabil de punerea în aplicarea prevederilor prezenței legi.

Citește și: Ţara care va oferi peste două mii de dolari pentru fiecare copil nou născut

Serbia speră să oprească declinul demografic prin intermediul stimulentului financiar. Preşedintele Aleksader Vucic a anunţat triplarea primei acordate mamelor la naşterea primului copil.

Ţara care va oferi peste două mii de dolari pentru fiecare copil nou născut. Este vorba despre Serbia. Preşedintele este îngrijorat de declinul demografic şi a decis să tripleze suma de bani oferită părinţilor la naşterea primului lor copil. De asemenea, se va majora şi sprijinul pentru familiile mai mari, transmite Bloomberg.

Preşedintele Aleksandar Vucic se arată îngrijorat de declinul demografic.

„Dispărem ca naţiune”, a spus acesta.

Aleksandar Vucic a anunţat triplarea primei acordate mamelor la naşterea primului lor copil, până la 300.000 de dinari (2,862 de dolari), începând cu luna ianuarie 2022. De asemenea, Serbia va majora şi sumele de bani şi celelalte măsuri de sprijin pentru familiile care au mai mulţi copiii.

Macron: Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir

Anunţarea acestor măsuri vine într-un moment în care partidul lui Aleksandar Vucic şi aliaţii săi, care împreună deţin majoritatea locurilor în Parlament, se pregătesc pentru alegerile generale din primăvară.

Reamintim că partidele de opoziţie au boicotat precedentele alegeri din 2020 dar este posibil că conteste poziţia dominantă a lui Aleksandar Vucic cu ocazia următorului scrutin, care va include şi alegeri prezidenţiale.

În acest moment, salariul mediu din Serbia, o ţară cu aproximativ 6,9 milioane de locuitori, este de aproximativ 616 dolari. Populaţia Serbiei scade cu aproximativ 30.000 de locuitori pe an pe fondul ratei scăzute a natalităţii şi emigraţiei. Media de vârstă este de aproape 43 de ani, una din cele mai ridicate din Europa. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel