Cultura de Acasă

Cultura de Acasă! Românii, încotro?

28 noiembrie 2022

Eveniment și locație

Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT S.R.L. au plăcerea să va invite la evenimentul de tip Masă Rotundă, "CULTURA DE ACASĂ! ROMÂNII, ÎNCOTRO?", organizată în data de 28 noiembrie 2022, începand cu ora 16:00, Casa Presei Libere, nr.1, corp D1, et.6.

Evenimentul se va desfășura în sistem hibrid.

Evenimentul este parte integrantă a proiectului "Cultura de Acasă!", realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Dezbaterea va fi transmisă LIVE pe platformele Știri Diaspora, DCNews și DCNewsTV dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 16:00 – 18:00.

Context

Migrația este o problemă reală a României, fiind al doilea motiv oficial al scăderii populației în România, conform datelor INS din 2021. Conform unui studiu al OECD finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, România era (la nivelul anilor 2015-2016) pe locul cinci în lume în ceea ce privește numărul de persoane care au emigrat în Europa Occidentală, raportat la numărul total al populației.

În vara anului 2022, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că avem 5.7 milioane de români care trăiesc în diaspora (în afara celor care locuiesc în comunitățile istorice), dar în realitate par să fie peste 8 milioane.

De-a lungul timpului, diverși reprezentanți ai Departamentului Românilor de Pretutindeni recunosc faptul că nu avem suficiente politici publice pentru a contracara fenomenul migrației – în mare parte din cauza lipsei datelor oficiale complete și complexe cu privire la numărul dar și la profilul socio-profesional al celor care sunt plecați.

Teme de discuție

Agenda dezbaterii

Listă invitați

MODERATOR : VAL VÂLCU, JURNALIST DCNEWS
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Urmărește dezbaterea

Cultura de Acasă


pixel