Piața de capital

Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?

27 februarie 2023

Eveniment și locație

DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, va organiza în data de 27 Februarie 2023 conferința cu titlul "Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?".

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11:00 la Crowne Plaza, sala Primavera.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, începând cu ora 11:00.

Context

O piață de capital funcțională asigură accesul la diferite surse de finanțare și poate contribui la acoperirea deficitului de finanțare a sectorului corporativ și la creșterea rezilienței sale financiare prin sprijinirea companiilor viabile și reducerea timpului de redresare post-pandemie.

Finanțarea prin piața de capital ar putea ajuta la acoperirea deficitului de finanțare existent, iar introducerea unor măsuri menite să asigure accesul mai facil al companiilor la resursele financiare disponibile pe această piață ar crește potențialul de dezvoltare al acestora și ar reduce perioada necesară pentru redresarea post-pandemie și post-criză sau recesiune.

În Europa, 20% din capital este finanțat prin piețe de capital, în timp ce 80% este furnizat de sistemul bancar, conform unei analize a BVB. În România, capitalul atras prin piața de capital deține o pondere de 20 de ori mai mică în mixul de surse de finanțare decât în Europa.

IMM-urile din România se confruntă cu bariere semnificative în calea accesului la finanțare. Nivelurile scăzute de capitalizare, constrângerile semnificative de acces la credite și sursele limitate de finanțare externă au împiedicat IMM-urile românești să profite de oportunitățile de creștere, iar piața de capital poate juca un rol important în susținerea creșterii acestora.

Piața primară de capital, pre-listare la BVB, în perioada 2018 și iunie 2022, a intermediat pe Piaţa Principală (companii mari) peste 1,1 miliarde lei si aproape 400 milioane lei pe Piaţa AeRO (companii în creștere), conform datelor BVB puse la dispoziţie ARIR.

Teme de dezbatere

Agenda dezbaterii

Listă invitați

MODERATOR: Alex VLĂDESCU, Realizator emisiuni DC News / DC Business

CUVÂNT DE DESCHIDERE PARTENERI INSTITUȚIONALI:PANEL 1: 11:10-12:30: Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Subvenționarea parțială a costurilor de listare prin PNRR, lansarea în consultare publică a schemei de granturi pentru listarea la bursă a întreprinderilor precalificate pentru listare. Strategia pentru dezvoltarea pieței de capital și principalele demersuri. Poziția Legislativului, Executivului și a Pieței. Fondurile de investiții nu mai au unde să își plaseze capitalul disponibil pe bursă, au devenit prea mari pentru o bursă atât de mică.PANEL 2: 12:30-13:45: Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească? Cele mai așteptate listări ale anului 2023. Atractivitate, Eficiență și Relevanță pentru piața de capital prin flexibilizarea procesului de finanțare prin piața de capital - document de poziție ARIR . Campanii de educație financiară și antreprenorială, ex. programul Made in Romania al BVB ca pepinieră de companii ce vor fi viitoare motoare de creștere ale economiei.

Urmărește dezbaterea

Parteneri 

Piața de capital


pixel