SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI IMPACTUL ÎN ECONOMIE
25 iulie 2025
DC Media Group va organiza în data de 25 IULIE 2025, începând cu ora 10.00, Conferința ”SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI IMPACTUL ÎN ECONOMIE”
Evenimentul se va desfășura începând cu ora 10.00, la sediul Administrației Naționale de Meteorologie.
Conferința va fi transmisă LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 10:00 – 13:00.
- Lumea este altfel de când liderii mondiali au discutat despre schimbările climatice în 2009. Efectele au devenit și mai evidente; ravagii în culturile din Africa, topirea gheții în Arctica, inundații în Filipine și secetă în California. Şi în România schimbările sunt evidente de la un anotimp la altul reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate, ecosisteme, biodiversitate, dar și pentru pace și securitate. În cadrul celei de a 29-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29) s-a decis un obiectiv global eficace, realizabil și ambițios privind finanțarea diminuării schimbărilor climatice și planuri ambițioase privind clima pentru a menține în sfera posibilului obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C.
- Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care presupune o abordare responsabilă, întreprinderea de acţiuni concrete la nivel internaţional, regional, naţional şi local. Care sunt aspectele științifice ale schimbărilor climatice, dar şi implicațiile politice și socio-economice?
- Care este strategia României în acest sens? Îşi permite România să lupte împotriva schimbărilor climatice? Cine sunt inamicii “greu de învins” în această luptă?
- Vremea, clima, apa şi condiţiile de mediu influenţează dezvoltarea socio-economică a ţărilor din întreaga lume. Costurile sunt uriaşe. Cât pierde anual România şi cum pot fi reduse aceste costuri?
- Pentru a preveni efectele cele mai grave ale schimbărilor climatice, țările care au aderat la Convenția-Cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) au convenit să limiteze creșterea temperaturii medii globale la mai puțin de 1,5 °C față de perioada preindustrială. Ce face România în acest sens? Există resurse financiare pentru astfel de acţiuni?
- Administraţia Mondială de Meteorologie susţine că este nevoie de adaptare, de anticiparea efectelor schimbărilor climatice și de luarea de măsuri adecvate pentru a preveni sau minimiza efectele. Care sunt direcţiile de acţiune la nivelul Administrației Naționale de Meteorologie?
- De la un an la altul apare necesitatea unei politici de planificare și de dezvoltare ce trebuie să includă măsuri specifice, în special în cazul sectoarelor vulnerabile la schimbările climatice, cap de listă fiind Agricultura. Are România o astfel de politică? Există legislaţie? Dar resurse?
- Trebuie schimbată legislaţia în diverse domenii? În special pe zona de asigurări unde cifrele creionează un tablou îngrijorător.
Acesta este punctul de plecare într-o dezbatere reală cu cifrele pe masa. Conferinta se va finaliza cu o rezolutie care va fi punctul de plecare intr-o campanie nationala de informare a populatiei privind efectele schimbărilor climatice
Începând cu ora 10.00 – Dezbateri