Mediu

Soluțiile momentului la criza deșeurilor
Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?

30 mai 2023

Eveniment și locație

DC News Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și RadioDCNews, va organiza în data de 30 MAI 2023, conferința cu titlul “Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?”

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11:00 la Crowne Plaza, sala Orhideea.

Conferința va fi transmisă LIVE pe platformele DC NewsTV, DC News și DC Business, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 11:00 – 14:00

Context

Una dintre cele mai mari probleme de mediu ale României în ultimii 33 de ani este legată de managementul deșeurilor. De la an la an problema s-a agravat, iar soluțiile tuturor factorilor responsabili au întârziat să apară în pofida repetatelor avertismente și sancțiuni aplicate de către organismele internaționale. România se confruntă cu o criză a deșeurilor, iar termeni precum sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară par a exista doar pe hârtie. Care sunt soluțiile anului 2023 la criza deșeurilor?

Multe din gropile de gunoi sunt fie supraaglomerate, fie ilegale sau neconforme. Comisia Europeană a avertizat România de mai multe ori în ultimii trei ani cu procedura de infringement. Pe rol sunt și procese la Curtea Europeană de Justiție.

România este, în continuare codașa Europei, când vine vorba de reciclare și compostarea gunoiului, cu 14%, media UE fiind de 46%. Românii depozitează 70% din gunoiul pe care-l produc (272 kg/cap de locuitor), în timp ce media europeană este de 24%. Țintele trasate și asumate rămân, în continuare doar pe hârtie. Care sunt motivele?

Reprezentanții companiilor care activează în domeniu arată spre legislația în continuă schimbare cu un impact major asupra întregii industrii?

România are la dispoziție 1,2 miliarde de euro pentru a rezolva problema gunoaielor, a deșeurilor, până în 2026. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, autoritățile și-au asumat numai puțin de 58 de reforme care ar putea transforma România într-o țară curată. Vor fi realizate aceste reforme?

Teme de dezbatere

Agenda dezbaterii

Listă invitați

MODERATOR: VAL VÂLCU

10:45 - 11:00 – Welcome coffee

11:05 - 13:30 - DEZBATERI, PREZENTĂRI, SOLUȚII

SPEAKERI:

13:45: CONCLUZII ȘI Q&A

Urmărește dezbaterea

Parteneri 

Mediu


pixel