Oncologie

Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului

23 iulie 2024

Eveniment și locație

DC News Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și pitici, DCSport, DC NewsTV și RadioDCNews, va organiza în data de 23 Iulie 2024, începând cu ora 11:00, conferința cu titlul "Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului".

Evenimentul va avea loc în sistem hibrid: online și invitați în studioul DC Media Group.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DC News și DC Medical, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 11:00 – 14:00.

Context

În prezent, testele genetice și biomarkerii reprezintă metodele tot mai des utilizate pentru a identifica riscul de cancer și pentru a detecta prezența acestuia înainte ca simptomele să apară. Metodele moderne de diagnostic sunt mult mai precise și mai eficiente în identificarea cancerului în stadii incipiente care permit o rată de succes în terapie mult mai mare. Imunoterapia, terapia genică și celulară pot trata cazurile care nu răspund la citostatice, făcând cancerul o boală vindecabilă, însă costurile mari limitează accesul multor pacienți la terapiile moderne, mai ales pacienților din zonele rurale sau din orașele mici care se confruntă cu dificultăți în a beneficia de aceste progrese din cauza infrastructurii medicale limitate.

Mulți pacienți nu sunt conștienți de opțiunile de screening disponibile și de importanța depistării precoce. În acest sens, campaniile de educare și informare sunt esențiale pentru a asigura că oamenii înțeleg și accesează aceste resurse. Totodată, un alt aspect important, este ca pacienții să aibă acces la suport psihologic și consiliere, să fie încurajați să participe activ la deciziile privind tratamentul lor.

Deși progresele în depistarea precoce și tratamentul cancerului sunt impresionante, accesul limitat și costurile ridicate rămân probleme majore. Educația, politicile de sănătate publică și susținerea financiară sunt necesare pentru a asigura că toți pacienții beneficiază de aceste inovații, iar politica publică esențială în domeniu a fost lansată (Planul Național de Cancer), dar nu s-a trecut la implementarea acesteia, fiind în curs reglementări secundare. Societatea trebuie să facă un efort pentru a pune în practică foarte rapid Planul Național de Cancer, deoarece în fiecare zi se pierd vieți care ar fi putut fi salvate dacă erau îndeplinite obiectivele Planului Național de Cancer.

Teme de dezbatere

Agenda dezbaterii

Listă invitați

Parteneri 

Oncologie


pixel