Energy Forum

Energy Forum Ediția a XI-a: "Tranziția către o Românie verde, provocările momentului"

26 martie 2024

Eveniment și locație

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DCNewsTV și RadioDCNews, va organiza în data de 26 MARTIE 2024 a XI-a ediție a Energy Forum: ”Tranziția către o Românie verde, provocările momentului”.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11:00 la Crowne Plaza, sala Orhideea.

Energy Forum, eveniment ajuns la a 11-a ediție, va reuni toți factorii de răspundere: Guvern, Parlament, autorități locale, instituții cu atribuții în domeniu, reprezentanții companiilor din domeniu, ai asociațiilor profesionale, ai societății civile, jurnaliști și analiști.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora în intervalul orar 11:00 – 14:00.

Context

Actualul context politico-economic din regiune are un impact substanțial asupra sistemului energetic din întreaga Europă, schimbând de la o zi la alta strategiile energetice ale statelor. În ultimii ani, în România se vorbeşte tot mai mult despre o nouă revoluție energetică şi despre tranziţia către energia verde, aceasta fiind singura soluţie inovatoare pentru a putea traversa criza energetică cu care ne confruntăm. În 2024, industria energiei regenerabile din România se află într-un punct critic confruntându-se cu numeroase provocări.

Potrivit Eurostat, România se clasează în primele zece state din UE care au o pondere ridicată a surselor de energie regenerabilă. Astfel, putem afirma faptul că este una dintre principalele țări europene care are capacitatea de a accelera tranziția către energia verde, având un potențial ridicat pentru a susține pe termen lung un mix energetic echilibrat și diversificat. De asemenea, prin valorificarea potențialului de hidrocarburi și al surselor regenerabile offshore din Marea Neagră, România poate deveni un furnizor regional de securitate energetică. Care sunt principalele provocări?

Directiva privind energia regenerabilă (RED III) a UE stabileşte o pondere de 42,5% a energiei din surse regenerabile pentru anul 2030, obiectivul fiind o creştere la 45%, aceasta reprezentând o adevărată provocare. Prin urmare, investițiile în infrastructură, modernizarea rețelelor, a capacităților de producție, transport și furnizare și digitalizarea vor juca un rol important în procesul de tranziție al României către energia verde. România trebuie să răspundă corespunzător provocărilor și oportunităților. O va putea face? Este pregătită România să joace un rol de lider în efortul global privind creșterea capacității mondiale de producție a energiei regenerabile și dublarea eficienței până în 2030?

Succesul tranziției către o Românie verde depinde de angajamentul continuu, investiții și colaborare între instituțiile statului și sectorul privat, dar și de societate în ansamblu. Sunt doar câteva dintre temele pe care ne propunem să le dezbatem împreună cu jucătorii din piața de energie și gaze, cu reglementatorii, cu reprezentanții Executivului și Legislativului și cu reprezentanții consumatorilor.

Teme de dezbatere

Agenda dezbaterii

Listă invitați

Moderatori:


10:30 - 11:00: Înregistrare invitați & Welcome Coffee


PANEL 1: 11:00 - 12:15: Provocări și oportunități în sistemul energetic din România: drumul către o tranziție durabilă. Cadrul legislativ existent este acoperitor sau este nevoie de îmbunătățiri? Noile ținte ale României pentru anul 2030 privind energia din surse regenerabile. Sursele de energie regenerabilă ale viitorului. Când vom putea vorbi în România despre un mix energetic bazat pe vânt, soare, apă și reactoare nucleare? Care sunt tendinţele viitorului în domeniul energiei? Strategia națională energetică a României;PANEL 2: 12:15 - 13:30: Decarbonizarea sectorului energetic din România și tranziția spre energia verde: strategii, soluții, planuri, proiecte. Planurile de investiții ale României în proiecte de energie regenerabilă. Capacitățile de stocare, cea mai mare problemă? Oportunitățile de finanțare a proiectelor de energie verde. Potențialul Mării Negre. Poate România să devină un adevărat hub al energiei regenerabile care să asigure nevoile întregii regiuni? Inițiative privind îmbunătățirea și creșterea eficienței energetice. Green Deal: ținte și strategii;13:30 - 13:45: CONCLUZII ȘI SESIUNE Q&A
13:45 - 14:15: NETWORKING LUNCH

Urmărește dezbaterea

Parteneri 

Energy Forum

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel