10 noi companii europene și-au deschis conturi în ruble
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Gazprombank
Gazprombank
Zece nouă companii europene cumpărătoare de gaze naturale au deschis conturi la Gazprombank SA, dublând numărul total de clienți care se pregătesc să plătească în ruble pentru gazele rusești, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin.

În total, douăzeci de companii europene și-au deschis astfel de conturi, iar alți 14 clienți au cerut documentele necesare pentru a le înființa, a declarat o sursă pentru Bloomberg.

Cumpărătorii europeni se străduiesc de săptămâni întregi să își dea seama cum pot respecta ordinul lui Putin de a plăti gazul rusesc în ruble începând cu 1 aprilie și să nu cadă sub incidența sancțiunilor Uniunii Europene impuse din cauza invaziei lui Putin în Ucraina. Conform noului mecanism, clienții trebuie să deschidă două conturi: unul în valută și unul în ruble la Gazprombank. După ce Polonia și Bulgaria au respins aceste condiții, Gazprom PJSC a oprit fluxurile de gaze către acestea la sfârșitul lunii aprilie.

Întrucât termenele de plată pentru livrările din aprilie se apropie la sfârșitul acestei luni pentru principalii cumpărători vest-europeni, Rusia a luat măsuri pentru a răspunde preocupărilor UE cu privire la faptul că mecanismul de plată ar putea încălca sancțiunile. Persoana apropiată Gazprom a declarat că termenii actuali înseamnă că tranzacția este efectiv finalizată odată ce cumpărătorul plătește în valută către Gazprombank, deoarece conversia ulterioară în ruble este automată și nu implică banca centrală a Rusiei, care face obiectul sancțiunilor UE.

Gazprom curtează Europa. Mesajul companiei

Până în prezent, blocul comunitar nu a precizat dacă modificările aduse de Rusia îi risipesc îngrijorările, însă premierul italian Mario Draghi a declarat miercuri că societățile vor putea plăti gazul în ruble fără a încălca restricțiile.

"Majoritatea importatorilor de gaz și-au deschis deja un cont în ruble la Gazprom", a declarat el într-o conferință de presă. El a precizat că principalul importator de gaze din Germania a plătit deja în ruble. Ca și Italia, Germania este un consumator masiv de gaz rusesc.

Persoana apropiată de Gazprom a declarat că numărul clienților care au plătit în ruble rămâne la patru, același ca la sfârșitul lunii trecute. Plățile de la alți cumpărători urmează să fie efectuate la sfârșitul acestei luni, a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel