Bursa de Valori București, între creșteri și scăderi: Ce acțiuni domină topurile
Evoluţii mixte la Bursa de...
În trimestrul I 2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost 35.000, în creştere cu 1.700 față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2024 a fost 0,69%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2023, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 12.100, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale.
În trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,53%), intermedieri financiare şi asigurări (1,51%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,36% pentru fiecare în parte).
Peste 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8,1 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%. Sectorul bugetar a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Astfel, în sănătate și asistență socială, respectiv administrația publică s-au regăsit câte 3.000 locuri vacante, iar în învățământ 700 locuri vacante. La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învățământ (0,20%), industria extractivă (0,25%), respectiv în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,37%).
Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare şi industria extractivă (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în alte activităţi de servicii (200 locuri vacante). Trimestrul I 2024 comparativ cu perioadele precedente. Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în construcţii (+0,28 puncte procentuale), urmate de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, respectiv sănătate și asistență socială (+0,18 puncte procentuale pentru fiecare în parte).
În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au observat în construcţii (+1,3 mii locuri vacante), sănătate și asistență socială (+0,7 mii locuri vacante), urmate de transport şi depozitare, respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).
La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în activităţile de tranzacții imobiliare
(-0,14 puncte procentuale), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (-0,13 puncte procentuale); această din urmă activitate a înregistrat și cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-1,1 mii locuri vacante).
Față de același trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în tranzacţii imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administraţie publică (-0,80 puncte procentuale), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,58 puncte procentuale).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2,9 mii locuri vacante), administraţie publică (-2,2 mii locuri vacante), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-1,8 mii locuri vacante).
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,31 puncte procentuale), respectiv în alte activităţi de servicii (+0,17 puncte procentuale). Cât priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creşteri s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (+0,4 mii locuri vacante) și în construcţii (+0,3 mii locuri vacante).
În trimestrul I 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9,6 mii locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi
asimilaţi - grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5,2 mii locuri vacante).
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,33%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,42%, respectiv 1,6 mii locuri vacante).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...