Bursele mondiale îngenunchiate! Starea economiei SUA îi pune pe jar pe investitori
Scăderi pe piețele...
Bitcoin devine monedă oficială în Republica Centrafricană, aceasta fiind a doua țară care aprobă Bitcoin ca mijloc legal de plată, după El Salvador, potrivit BBC.
Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace țări din lume, dar este bogată în diamante, aur și uraniu.
De zeci de ani este măcinată de conflicte și este un aliat apropiat al Rusiei, mercenarii Grupului Wagner ajutând în lupta împotriva forțelor rebele.
Parlamentarii au votat în unanimitate pentru adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, se arată într-o declarație a președinției Republicii Centraficane.
Măsura plasează Republica Centrafricană „pe harta celor mai îndrăznețe și mai vizionare țări din lume”, a spus aceasta președintele Faustin-Archange Touadéra.
A fost atunci o mișcare criticată de mulți economiști, inclusiv de Fondul Monetar Internațional, care a spus că a crescut riscul de instabilitate financiară.
Alții au ridicat temeri precum că criptomonedele cum este și Bitcoin ar putea facilita spălarea de bani de către infractori și că acestea sunt dăunătoare mediului înconjurător, deoarece folosesc foarte multă energie electrică pentru a le genera.
În 2019, doar 4% din populația din Republica Centrafricană avea acces la internet, potrivit site-ului WorldData, iar internetul este necesar pentru a utiliza orice criptomonedă.
În prezent, țara folosește ca monedă francul centrafrican, susținut de Franța, alături de majoritatea celorlalte foste colonii franceze din Africa.
Unii consideră că adoptarea Bitcoin este o încercare de a submina francul, în contextul în care Rusia și Franța își dispută influența asupra acestei țări bogate în resurse.
Republica Centrafricană este într-un continuu conflict de la independența sa, din 1960. În 2013, rebelii majoritar musulmani au preluat controlul asupra țării majoritar creștine. Milițiile de autoapărare au fost formate pentru a riposta, ceea ce a dus la masacre pe scară largă pe criterii religioase. După venirea la putere a președintelui Faustin-Archange Touadéra în 2016, țara a început să își schimbe alianța strategică de la Franța către Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scăderi pe piețele...
Liderul de la Kremlin a...
Analistul economic Cristian...
Ministerul Finanţelor a...
Preşedintele Statelor Unite a...
Marele club de fotbal trece la...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Preşedintele rus a găzduit o...
Principalul producător cubanez...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...