Dispozitivul care aduce speranță! Reduce răspândirea COVID-19

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Inventatorul ABS-ului vine cu o nouă idee
Inventatorul ABS-ului vine cu o nouă idee
Mario Palazzetti, care cu cincizeci de ani în urmă a proiectat sistemul de frânare ce a contribuit la reducerea accidentelor rutiere fatale, a inventat un dispozitiv care speră să reducă răspândirea COVID-19, relatează marţi Reuters.

Inginerul pensionar, care a lucrat la Centrul de Cercetare al Fiat, este supranumit Mr. ABS datorită sistemului de frânare anti-blocare pe care l-a proiectat şi care a devenit în prezent standard la toate autovehiculele.

Ajuns la vârsta de 84 de ani, Palazzetti a conceput un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric, ce creează curenţi de aer locali cu scopul de a limita circulaţia picăturilor minuscule expulzate de oameni în timpul vorbirii - ceea ce ar contribui la limitarea răspândirii COVID-19.

''L-am numit Biostopper şi este folosit pentru a crea un câmp aerodinamic, astfel încât toată respiraţia pe care o emite o persoană când vorbeşte să se întoarcă la ea'', a explicat el.

Formula 1 oferă o soluție tehnică pentru tratementul pacienților cu Covid-19

Palazzetti a început să lucreze la dispozitiv în urmă cu două luni, în speranţa de a rezolva problema respectării distanţării fizice în şcoli, birouri, baruri şi restaurante în contextul pandemiei, care a ucis peste 548.000.

Inginerul colaborează cu o echipă la Universitatea Politehnică din Torino pentru a perfecţiona şi testa invenţia.

''Nu vă pot spune multe detalii tehnice pentru că suntem încă în faza de brevetare'', a declarat pentru Reuters profesorul Marco Simonetti din cadrul universităţi. ''Conceptul este simplu, scopul nu este de a ucide virusul, ci de a reduce distanţa de siguranţă'' dintre oameni, a spus el.

Biostopper a fost proiectat iniţial pentru a permite apropierea dintre două persoane, însă Simonetti a declarat că poate funcţiona şi în cazul unor grupuri restrânse.

''Ne concentrăm asupra vorbirii pentru că în cazul strănutului am avea nevoie de un sistem mult mai invaziv'', a explicat Simonetti.

Echipa speră să definitiveze un prototip până la sfârşitul lunii iulie şi să scoată produsul pe piaţă până la sfârşitul verii.

Mr. ABS, care s-a retras în 1997, se află în spatele mai multor invenţii, printre care se numără TOTEM (Total Energy Module) - un mic generator de căldură şi energie electrică - şi un sistem de climatizare numit Aircare, care recuperează energia.

''Ideile vin la mine, nu este ca şi cum aş gândi'', a declarat inventatorul. ''Regretul meu este că am o mulţime de idei care cer să fie aduse la lumină, dar este foarte dificil'', a adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel