Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Ușurința cu care miliardarii ruși pot ascunde miliarde de dolari în proprietăți și alte active la Londra face ca discursul dur de acum al Marii Britanii cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei pentru orice incursiune în Ucraina să fie mai puțin convingător.
Informațiile potrivit cărora o piesă cheie a legislației britanice care este menită să combată spălarea banilor și intrările de bani murdari în Regatul Unit din Rusia și din alte părți ar putea fi amânată, nu ajută deloc.
Acum, când Occidentul se străduiește să adopte o poziție unitară cu privire la posibilele sancțiuni, Regatul Unit se luptă să se debaraseze de reputația sa de loc de refugiu pentru rușii bogați care doresc să își ”parcheze” miliardele - o reputație care i-a adus capitalei britanice porecla de "Londongrad" sau Moscova de pe Tamisa. Posibilitatea continuă de a aduce fonduri din Rusia în Marea Britanie cu proprietatea secretă a activelor ar putea afecta eficacitatea sancțiunilor, sunt de părere experții din domeniu.
Aceștia sunt de părere că: "O mare parte din acești bani sunt ascunși între numeroase niveluri de corporații fantomă. Putem sancționa un politician rus, un general rus oricât de mult dorim, dar nu avem neapărat capacitatea de a le confisca activele, deoarece nu știm cine este adevăratul proprietar al acestor active".
Rusia a trimis zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, ceea ce a dus la o creștere a tensiunilor. În timp ce oficialii de la Moscova au declarat în repetate rânduri că nu au intenția de a invada țara, aliații occidentali discută variantele de măsuri în cazul în care activitatea se intensifică.
Bloomberg: BCE cere creditorilor informații privind expunerea lor la Rusia
SUA și aliații săi se axează pe un pachet de sancțiuni care ar include și vizarea capacității Moscovei de a converti moneda națională. Sancțiunile energetice și tăierea accesului la sistemul Swift, care gestionează 42 de milioane de tranzacții financiare zilnic, sunt, de asemenea, luate în discuție. Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că nu exclude sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin și că își coordonează eforturile cu Franța, Germania și SUA.
"Ne vom asigura că dispunem de mijloacele necesare pentru a avea un pachet de sancțiuni foarte severe în cazul oricărei incursiuni rusești în Ucraina", a declarat Truss în fața Parlamentului pe 25 ianuarie.
Marea Britanie ar putea, de asemenea, să apeleze la un instrument cunoscut sub numele de Unexplained Wealth Orders. Agenția Națională de Combatere a Criminalității plănuiește să crească emiterea unor astfel de ordine în cazul în care situația se va agrava în Ucraina. Acest lucru ar putea însemna că cei suspectați de legături cu Putin ar trebui să justifice originea averii lor sau riscă să li se confiște bunurile din Regatul Unit. Însă specialiștii în litigii sunt de părere că nici acest efort ar putea să nu meargă suficient de departe deoarece nu vor fi prinși toți.
Discursul dur al guvernului de la Londra este însă gol de conținut. Marea Britanie a fost în anii 90 ”invadată” de oligarhii ruși care voiau să își ascundă banii obținuți prin metode ilicite după marile privatizări din timpul președinției lui Boris Elțîn.
Rușii acuzați de corupție sau cu legături cu Kremlinul au cumpărat proprietăți imobiliare în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari) numai în capitala britanică, potrivit Transparency International.
Oligarhii au fost vrăjiți de posibilitatea de a investi în Marea Brtianie în mare parte anonim cât și lejeritatea sistemului judiciar care oferă chiar și banilor suspecți un proces echitabil în caz de litigii.
Un proiect de lege privind infracțiunile economice, care ar urma să fie adoptată anul acesta, vizează crearea unui registru al companiilor din străinătate care dețin proprietăți în Regatul Unit, reformarea registrului Companies House pentru a reduce utilizarea companiilor fantomă și îmbunătățirea verificării identității directorilor de companii.
Însă semnele arată că votul va fi din nou amânat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.