Acordul de monitorizare nucleară a Iranului a EXPIRAT. Ce urmează
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Sediul AIEA din Viena
Sediul AIEA din Viena
Preşedintele parlamentului iranian a declarat că acordul de monitorizare a activităţilor nucleare de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), valabil trei luni, a expirat în 22 mai, a relatat duminică agenţia de presă Fars, citată de Reuters.

''Din 22 mai, odată cu încetarea acordului pe trei luni, agenţia nu va mai avea acces la datele colectate de camerele video din interiorul obiectivelor nucleare convenite conform acordului'', a afirmat Mohammad Baqer Qalibaf.

AIEA a anunţat în această săptămână că poartă discuţii cu Teheranul cu privire la extinderea acordului de monitorizare a activităţilor nucleare iraniene.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, va avea duminică după-amiază o conferinţă de presă pe acest subiect.

Iranul se joacă cu focul. Ce are de gând Teheranul să instaleze

După ce în 2018 fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul internaţional încheiat de Teheran şi puterile mondiale şi a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, această ţară a început să încalce treptat prevederile pactului.

În luna februarie, AIEA şi Teheranul au convenit să menţină activităţile de verificare şi monitorizare ''necesare'' efectuate de forul internaţional în Iran, deşi cooperarea între cele două părţi a fost diminuată, inclusiv prin încetarea inspecţiilor experţilor internaţionali.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel