Acțiunile europene au crescut marți, recuperând teren față de săptămâna trecută

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Creștere bursieră / sursa foto: Freepik.com
Creștere bursieră / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut marți, după scăderile abrupte de săptămâna trecută, susținute de creșterile înregistrate de băncile din blocul comunitar.

Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,3% până la ora 0807 GMT, iar sectorul călătoriilor și agrementului .SXTP a condus câștigurile în rândul sectoarelor, cu un salt de 1,4%.

Investitorii din toate părțile lumii au rămas, de asemenea, optimiști, după ce S&P 500 și Nasdaq au înregistrat luni maxime de închidere record.

Acțiunile europene au înregistrat vineri cea mai mare scădere săptămânală de până acum din acest an, în condițiile în care președintele francez Emmanuel Macron a cerut organizarea de alegeri anticipate după ce partidul său centrist aflat la guvernare a fost zdrobit în alegerile pentru Parlamentul European de partidele de dreapta.

Traderii se vor concentra acum pe comentariile oficialilor băncilor centrale din întreaga lume. Oficialii Rezervei Federale americane și vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos urmează să ia cuvântul pe parcursul zilei.

O veste importantă care va avea impact asupra deciziilor investitorilor este reprezentată și de datele finale privind inflația din luna mai în zona euro.

În ceea ce privește cele mai însemnate mișcări de pe bursa europeană:

Schneider Electric a câștigat aproximativ 1%, după ce Jefferies a îmbunătățit acțiunile producătorului francez de echipamente electrice și sisteme de automatizare de la "Hold" la "Buy".

Grupul danez de biotehnologie Novonesis a avansat cu 5,1%, după ce și-a majorat perspectivele pentru întregul an, așteptându-se la o cerere în creștere pentru biosoluțiile sale.

STMicroelectronics a crescut cu 1,8%, după ce Goldman Sachs a îmbunătățit ratingul acordat acțiunilor producătorului european de cipuri de la "Sell" la "Neutral".

Carrefour a scăzut cu 9,4%, după ce presa franceză a relatat că Ministerul de Finanțe a recomandat o "amendă record" împotriva grupului francez de supermarketuri pentru gestionarea rețelei sale de francize.

 

BVB a deschis în creștere marți

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 4,9 milioane de lei (990.119 de euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,09%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, era în creştere tot cu 0,09%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,07%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, era pe plus tot cu 0,07%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o creştere de 0,10%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 0,29%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Promateris (+11,19%), Electroargeş (+4,57%) şi Carbochim (+4,24%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Prebet Aiud (-14,97%), Armătura (-5,13%) şi Socep (-3,17%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

O nouă Linie Electrică Aeriană de înaltă tensiune, aproape de finalizare
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett

pixel