Adrian Negrescu, semnal de alarmă: Evaziunea fiscală în România, între 16 şi 20 de miliarde de euro, bani care ar putea merge către salarii, şcoli şi spitale

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
evaziunea fiscală
evaziunea fiscală
EXCLUSIV
Întrebat, în cadrul emisiunii „Totul despre bani”, dacă ajustările fiscale își au rostul într-o situație economică atât de deficitară precum cea în care se află țara noastră, Adrian Negrescu scoate la iveală adevăratele probleme economice cu care se înfruntă astăzi România, printre acestea: evaziunea fiscală, împrumuturile foarte scumpe sau lipsa digitalizării din instituțiile statului.

„În momentul în care ai un deficit de 37 de miliarde lei deficitul pe 5 luni, adică 2,32% din PIB, dacă merge în ritmul acesta vom termina cu un deficit între 6% și 8% pentru că cele mai multe cheltuieli se angajează în a doua parte a anului. De unde iei bani pentru a acoperi toate cheltuielile pe care ți le-ai asumat?

E foarte dificil, împrumuturile statului sunt din ce în ce mai scumpe, ne împrumutăm la 7%, suntem pe locul 2 ca dobândă la nivel european, adică investitorii împrumută foarte scump statul român, din economie nu prea atragem bani pentru că nu suntem capabili să scoatem la lumină economia subterană”, a argumentat Negrescu despre problemele care țin de gestionarea macroeconomiei la nivel național.

În ceea ce privește evaziunea fiscală, aceastsa aduce la rândul său o adevărată gaură în buget, prin efectul bulgărelui de zăpadă se formează găuri mari în bugetul național.

„Evaziunea fiscală în România este undeva între 16 și 20 de miliarde de euro, bani care se pierd, practic, în încasările statului pentru că nu suntem capabili să digitalizăm tot ceea ce înseamnă tranzacție financiară de orice natură, atât a persoanelor fizice cât și a persoanelor juridice în această țară. Cu acești 20 de milioane de euro am putea avea un buget capabil să ofere celor din educație salarii bune, să facem școli sau spitale. Era un calcul recent făcut pe zona asta, se puteau construi undeva la 2.700 km de autostradă sau peste 1000 de unități sanitare sau câteva sute de școli.

Noi am putea avea bani dacă într-adevăr am fii capabili să digitalizăm tot sistemul ANAF și să reușim practic ca orice tranzacție financiară care se realizează în România să fie însoțită de taxe, pentru că asta este o problemă foarte mare, se plătește foarte mult la negru în România, de la salarii la tranzacții de zeci de milioane de euro”, a conchis invitatul emisiunii „Totul despre bani”, Adrian Negrescu.

Află mai multe despre aceste aspecte importante legate de economia națională în cadrul emisiunii transmise pe DCNewsTV și DCBusiness, la linkul atașat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

S-a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale

"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Foto: pexels.com
Vas transportor de GNL
pexels.com
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bani, lei / Foto: Agerpres
Curtea de Justiție a Uniunii Europene

România, trimisă în fața Curții de Justiție a UE

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România și...

Spărgător de gheață finlandez / FOTO: Wikipedia
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Localizarea trenurilor
Foto: Pexels.com

APIA, plăţi în avans pentru fermieri

APIA prezintă stadiul Campaniei de plăți în avans...

Reprezentanții Arsenal Reșița și TOR International / Reper24Foto:
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

Meta: Bruxelles-ul impune o amendă de 798 milioane de euro

Comisia Europeană a aplicat o amendă de 797,72 milioane...

Protest Fabrica de Arme Cugir / Foto: Alba24.ro
Casa Unirea
Tehnologie / FOTO: Freepik

Primul obiect imprimat în 4D: Dincolo de orice imaginație

Imprimarea 4D reprezintă o inovație tehnologică...

Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Contor
La benzinărie / FOTO: Freepik
Platformă petrolieră / FOTO: Wikipedia

Norvegia: Investiții record în petrol și gaze naturale

În plus, companiile au revizuit în creștere estimările...

Estimări și prognoze / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBUsiness
Pentru mai multe investiții / FOTO: Freepik
pexels.com
euro vs dolar. Foto: pexels.com

pixel