Adrian Vasilescu: Anul 2022 va fi anul noii normalități
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu a vorbit despre situația actuală a economiei dar și despre la ce ne-am putea aștepta în anul 2022.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a vorbit la Antena 3 despre ce ar urma să se întâmple anul viitor. Acesta a spus că este posibil ca Bill Gates să aibă dreptate și în anul 2022 pandemia să se încheie.

Consilierul guvernatorului BNR mai spune că anul 2022 va fi și anul noii normalități. 

Economistul a explicat că pandemia a avut și o parte bună pentru că a grăbit revoluția digitală, ceea ce face parte din noua normalitate.

O altă nouă normalitate este faptul că supraîncălzirea economiei și a piețelor financiare va produce dureri de cap deoarece acest lucru va însemna o creștere economică ce va produce inflație.

Vasilescu a mai spus că America are cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani iar Banca Centrală Europeană vorbește despre cea mai mare inflație de când există euro.

Vasilescu (BNR): Cu acest haos am ajuns să avem o creștere de 46% la electricitate și gaze

”Anul viitor exista riscul de inflamare în zona euro care a plecat din deflație atunci când s-a înființat și a sărit etape, față de ceea ce se întâmplă în SUA”, a declarat Adrian Vasilescu și a adăugat că: ”BCE are cele mai mari dileme. Se teme să reacționeze împotriva inflației și speră să nici nu aibă nevoie”.

”Un alt argument este că inflația este de așa natură că nu poate fi combătută cu instrumentele băncilor centrale”, a mai explicat consilierul BNR.

Întrebat dacă are un sfat pentru români, Adrian Vasilescu a spus că: ”Nu vreau să dau un sfat din capul meu, dar una din analize spune să deschidem cărțile de istorie”.

”În general după pandemii au fost comportamente diferite. Ce se va întâmplă cu grămezile de bani, bani care s-au acumulat pentru că a încetinit consumul, nu se știe”, a mai spus economistul.

Pe 10 ianuarie are loc prima ședință de politică monetară dar BNR nu se pronunță până atunci dacă va face ceva în această privință a explicat Vasilescu care a mai dat și exemple de comportamente diferite: ”Fed a declarat că în 2022 vor urma mai multe ajustări ce dobânda de politică monetară. BCE nu s-a pronunțat, Banca Centrală a Ungariei s-a pronunțat”, a conchis consilierul BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel