Adrian Vasilescu: BNR a reușit să dea în cap inflației
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Nationala a României
Banca Nationala a României
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu, invitat la emisiunea ”Totul despre bani” a explicat de ce Banca Națională a României a decis să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7%.

Consilierul guvernatorului BNR a spus că: ”Pe 9 februarie încă nu exista un raport al inflației pe ianuarie, iar Banca Națională are posibilități și să-și facă propriile calcule. Sigur, nu foarte exacte, dar cu aproximație. Iată însă că atunci când a venit raportul oficial al inflației, am văzut cu toții că Banca Națională a avut dreptate să ia o pauză de 9 februarie, după ce la ședința din ianuarie, mai ridicase dobânda cu 0,25%, de la 6,75 la 7 și astfel dobânda lombardă a devenit 8% (rata dobânzii stabilită de o bancă centrală prin intermediul căreia oferă lichiditate pe termen scurt băncilor comerciale). În ianuarie am văzut că Banca Națională a păstrat în continuare linia de definiție a coridorului de inflație, și anume de plus minus un punct procentual. Dacă ne uităm la ratele din 2022, și mai ales în 2008, au fost situații când această linie nu a fost respectată. De ce? Pentru că Banca Națională, în unele momente în care inflația ca în 2021, când nu se umflase prea mult și nici la începutul lui 2023, a fost foarte grijulie cu dobânda de politică monetară deoarece dobânda de politică monetară are două caracteristici foarte importante, când urcă sprijină creșterea economică, dar lasă inflația să își facă de cap”.

Adrian Vasilescu a mai explicat că: ”Atunci când găsești nivelul de echilibru, nici dobânda, nici recesiunea nu vine peste tine. Creșterea economică este păstrată în limite normale și nici inflația nu se umflă prea mult! Banca Națională a avut două obiective, să calmeze inflația și să evite o recesiune”. 

Economistul a mai arătat că: ”Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în 2022, în toate patru trimestre vedem că am avut creștere economică peste 4%. Ceea ce este foarte important în zilele astea, să ai creștere economică. Foarte puțini au reușit să facă creșterea economică peste 4%, iar inflația a scăzut pentru că inflația a fost în noiembrie 2022 de 16,7%. O să vă plictisesc cu aceste cifre, dar ele sunt foarte importante pentru că arată clar cum a scăzut inflația. Deci de la 16,74 în noiembrie la 16,37 în decembrie și la 15,07 în ianuarie 2023. Deci, iată că am reușit cele două obiective, să avem creștere economică puternică și să îi dăm în cap inflației”. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel