Afacerea ”Fregate pentru Grecia”, pe cale să șubrezească relația SUA-Franța. Ce au mai făcut americanii

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Administrația Biden a anunțat o posibilă vânzare a patru fregate către Grecia, concurând cu Parisul care a încheiat în septembrie un acord prealabil privind vânzarea a trei fregate franceze marinei elene.

Departamentul de Stat a anunţat că a dat undă verde pentru planul de vânzare a patru fregate de luptă şi a echipamentelor acestora, în valoare de 6,9 miliarde de dolari.

Mutarea vine la mai puţin de trei luni după semnarea la Paris de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis a unui acord pentru un contract similar, care rămâne să fie finalizat.

 

Contractul franco-elen, în pericol?



Comunicatul precizează că acest contract "va fi atribuit câştigătorului unei licitaţii internaţionale" pentru modernizarea marinei Greciei, ceea ce lasă să se înţeleagă că acordul dintre Atena și Paris, anunţat cu mare pompa pe 28 septembrie la Paris, nu este unul definitiv.

Potrivit acordului franco-elen, care a părut la acel moment o consolare după fiasco-ul vânzării de submarine Australiei, trei fregate de apărare şi de intervenţie (numite Belharra pentru export) vor fi construite în Franţa de Naval Group, la Lorient (în Morbihan), pentru a fi livrate marinei greceşti în 2025 şi 2026. Acordul acoperă şi o a patra fregată, opţională.

Suma contractului care urmează să fie semnat "până la sfârşitul anului" este "de ordinul a trei miliarde de euro", a precizat la acel moment ministerul francez al apărării.

Pe lângă nave, acordul include furnizarea de către producătorul de rachete MBDA a unor rachete antiaeriene Aster, antinavă Exocet şi torpile, precum şi servicii de asistenţă pe o perioadă de trei ani.

Washingtonul mai are un contract în derulare cu Grecia, SUA aprobând modernizarea fregatelor greceşti din clasa MEKO, evaluată la 2,5 miliarde de dolari.

În luna septembrie, Statele Unite au anunţat un parteneriat de securitate în zona indo-pacifică cu Australia şi Regatul Unit şi livrarea de submarine cu propulsie nucleară Canberrei. Australia a încălcat atunci un contract gigantic semnat cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
BVB/ FOTO: Facebook
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact

pixel