Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) se desființează. Ce structură îi ia locul şi ce se va întâmpla cu salariaţii
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
În şedinţa de vineri a Guvernului a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon.

Prin acest act normativ, se înființează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului, prin reorganizarea prin transformare a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care se desființează.

Aceasta va funcționa ca autoritate de reglementare, finanțată integral din venituri proprii, personalul ANRMPSG va fi preluat de la ANRM, numărul maxim de posturi fiind de 300, exclusiv demnitarii.

ANRMPSG va avea mai multe obiective generale, printre care dezvoltarea şi sistematizarea Fondului Geologic National şi Fondului Naţional de Resurse şi Rezerve; exploatarea şi dezvoltarea raţională a rezervelor de resurse minerale şi a rezervelor de petrol, în concordanţă cu strategiile din domeniu şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător. De asemenea, identificarea de noi utilizări ale sistemelor publice naţionale de transport al petrolului şi punerea în valoare a golurilor miniere.

Se va urmări promovarea unei pieţe interne europene de valorificare a resurselor minerale, petrolului şi gazelor naturale sigură, competitivă şi durabilă din punct de vedere al mediului şi ai unei deschideri efective a acesteia în beneficiul tuturor clienţilor şi furnizorilor din Uniunea Europeană, precum şi garantarea condiţiilor adecvate pentru exploatarea durabilă, având în vedere obiectivele pe termen lung, în concordanţă cu prevederile directivelor Uniunii Europene în materie.

ANRMPSG gestionează resursele de petrol, resursele minerale şi fondul geologic naţional, proprietate publică a statului, definite de Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare.  Printre atribuții se numără și activitati de elaborare si promovare de proiecte de acte normative, norme, instructiuni si proceduri, conform prevederilor legislatiei privind stocarea geologică a dioxidului de carbon.

Totodată, se completează și regimul juridic pentru licențele de exploatare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Arabia Saudită a decoperit șapte zăcăminte de petrol și gaze

Nu se precizează ce volum de resurse energetice dețin...

Cu pași mici spre marele salt al mașinii autonome

Nu există victorii mici pe lungul drum care duce la...

Airbus a pus mâna pe un contract de 24 de miliarde de dolari

Contract important pentru producătorul de aeronave.

Prețul grâului crește, porumbul se ieftinește

Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut pe...

Ministerul Finanţelor, noi împrumuturi de la bănci

Mâine este programată o nouă licitație. 

Impozitul de 70% pe aceste venituri a intrat în vigoare

Tot de luni, 1 iulie, a intrat în vigoare şi impozitul...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere. La cât au ajuns

Este vorba despre situația pe luna iunie. 


pixel