"Am strans cu greu 1.000 de lei si ce facem cu ei? Cum ne protejam economiile de inflatie? O discutie scurta si aplicata cu Gina Vacariu, la Antena 3, pe aceasta tema, in aceasta dimineata.
In esenta, am spus urmatoarele:
1. Daca sunt bani de zile negre, cel mai bine sa ii tinem in lei, pentru a-i putea folosi in caz de nevoie.
2. De pastrat, in functie de nevoile fiecaruia, ii putem tine cash sau la banca - sa poti sa ii folosesti cu cardul.
3. Daca e sa vrei sa ii investesti, cel mai sanatos este sa ii folosesti pentru a-ti reduce din cheltuielile curente (facturi,rate etc.). De exemplu, exista promotii de 5 luni+1 luna gratuita la internet&cablu. Merita sa platesti in avans, pentru a face economie.
4. Daca vrei sa ii investesti, poti cumpara titluri de stat (5,5% dobanda la Fidelis), aur, actiuni (mai ales din zona de energie si food) si in niciun caz cripto - sunt banii pe care nu iti permiti sa ii pierzi!
5. Daca ai doar 1000 de lei bani stransi, evita punctul 4. Pune-i intr-un cont la banca, chiar daca dobanda e mica, sau pastreaza-i in cash, in lei. Ii poti schimba si in euro, daca nu ai nevoie urgenta de ei, in conditiile in care euro va ajunge la 5 lei, in urmatoarele luni", a explicat economistul Adrian Negrescu.
"Prețul la energie, cel putin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal", subliniază Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă.
"În curând se va termina această iarnă, care din fericire nu a fost una foarte rece, dar cu toate acestea va lăsa în urmă găuri adânci în bugetul multor familii.
Plafonarea prețurilor la gaz și energie, nu rezolvă problemele prezente din energie, doar le amână până în primăvara viitoare, când vom constata că sărăcia eergetică este mai mare și că mulți consumatori au probleme în achitarea facturilor.
Dezvoltarea de noi capacități de producție energie electrică și gaze naturale în România, dacă se va realiza în următorii ani, va aduce și costuri mai mari, deoarece aceste investiții trebuie recuperate de la consumatori, adică vor determina creșteri de prețuri. Importurile de energie, tot mai complicate în acest context, vor fi și ele tot mai mari, și la prețuri tot mai mari. Taxele pe dioxid de carbon se vor tripla în următorii 30 de ani, taxarea pierderilor de metan, taxonomia activităților economice etc., toate vor aduce noi costuri și noi măriri de preț.
Rețelele de distribuție din România, indiferent de forma de energie (termie, electricitate, gaze) sunt uzate tehnic, moral, supra sau subdimensionate. Asta înseamnă că ele vor trebui să fie schimbate și asta înseamnă alte costuri și alte măriri de preț", arată Dumitru Chisăliţă.
Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...