„Trebuie să reformăm sistemul nostru de protecție socială, deoarece, în forma actuală, îi penalizează pe contribuabili prin costuri ridicate, penalizează economia noastră prin menținerea unui număr prea mare de persoane blocate în ajutoare de șomaj, ba îi penalizează chiar și pe beneficiari, care rămân captivi în sistemul de asistență, în loc să fie activ sprijiniți în găsirea unui loc de muncă”, a declarat explicat cancelarul Trezoreriei în cadrul podcastului „Electoral Dysfunction”.
O povară pentru economie
„Povara acestui sistem asupra economiei este prea mare, deoarece ne lipsim de contribuția acestor persoane. Ce risipă de talente să lăsăm oamenii dependenți de ajutoare, în loc să îi sprijinim în accesul la muncă”, a subliniat ministrul.
Presa britanică a relatat în ultimele zile despre intenția ministrului de a reduce drastic cheltuielile publice pentru a echilibra bugetul, sub presiunea unei economii care nu reușește să își revină.
Disciplină strictă în gestionarea finanțelor
Rachel Reeves, care a promis o disciplină strictă în gestionarea finanțelor, și-a văzut marja de manevră bugetară reducându-se în ultimele luni. Ratele dobânzilor la datoria britanică au atins în ianuarie cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani – înainte de a scădea ușor.
Ministrul subliniază că „lumea s-a schimbat” de la prezentarea, în octombrie, a primului buget al noului guvern laburist, ajuns la putere în iulie. Acest buget a inclus o creștere puternic criticată a contribuțiilor patronale și împrumuturi excepționale destinate exclusiv investițiilor.
Pe lângă dificultățile economice ale Regatului Unit, se adaugă și revenirea la putere a lui Donald Trump, ale cărui taxe vamale ar putea pune și mai mult obstacole economiei britanice. În plus, Londra a anunțat săptămâna trecută o creștere a cheltuielilor pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina și al anunțatei retrageri a Statelor Unite din anumite angajamente internaționale.
Un discurs așteptat pe 26 martie
Rachel Reeves, care vizează echilibrarea veniturilor și cheltuielilor de funcționare, urmează să susțină un discurs despre finanțele publice pe 26 martie, alături de noile previziuni ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR).
Ministrul, care a lansat deja o revizuire detaliată a cheltuielilor guvernamentale până în iunie, solicitase încă din decembrie ministerelor britanice să identifice economii de 5% în bugetele lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...