Urmărește dezbaterea live

Ajutorul de șomaj crește. Pentru cine și în ce condiții
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Județele cu cel mai mare șomaj sunt și cele mai sărace
Județele cu cel mai mare șomaj sunt și cele mai sărace
Ajutorul de șomaj, sau indemnizația de șomaj, va fi majorată pentru o anumită categorie de români.

Conform unei noi inițiative legislative care urmează să fie adoptată și ce Camera Deputaților, indemnizația de șomaj se va majora pentru persoanele care au cotizat la sistemul de asigurări sociale cel puțin un an.

Așadar, conform propunerii, șomerii vor beneficia de indemnizația de șomaj care se va calcula în proporție de 100% din indicatorul social de referință (ISR) și nu în proporție de 75% cât este la ora actuală.

În prezent, indemnizația de șomaj este calculată luându-se în considerare valoarea indicatorului social de referință, veniturile persoanei asigurate pentru șomaj și stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de șomaj. Astfel, indemnizația va crește pentru șomerul care a contribuit cel puțin un an la șomaj, se spune în expunerea de motive a noii inițiative legislative.

În cazul în care propunerea legislativă ar ajunge să se aplice, iar valoarea ISR ar rămâne 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare, notează Avocatnet.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situația dată, durează foarte mult sau nu are loc.

Portal pentru depunerea online a cererilor de asistenţă şi servicii sociale. Proiect la Ministerul Muncii

"Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (...) Credem că şomerii trebuie susținuți, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței", scrie în expunerea de motive.

Amintim că propunerea de majorare a ISR după mai bine de 10 ani de la 525,5 la 1.200, propunere legislativă care al fost adoptată de Parlament, a fost trimisă înapoi de președintele Klaus Iohannis.

Pentru a beneficia de șomaj, persoana rămasă fără loc de muncă trebuie neapărat să se înregistreze la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul sau reședința.

Citește și: Aceste salarii, scutite de taxe și impozite. Lege promulgată de președinte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel