Alertă în Europa! Furnica de foc, o nouă amenințare pentru economia continentului
Autor: Simona Haiduc | 18 sep 2023, 08:27
Furnica roșie
Furnica roșie
Câteva zeci de cuiburi ale acestor furnici exotice de culoare roșie au fost identificate în Sicilia. Specia s-ar putea răspândi rapid în Europa, cu consecințe nefaste pentru mai multe domenii de activitate, inclusiv cel economic. 

Alertă privind furnica roșie de foc. Câteva mii de Solenopsis invicta au fost observate de oamenii de știință în Sicilia. Este pentru prima dată când această specie, originară din America de Sud, este detectată în Europa, avertizează cercetătorii spanioli și italieni într-un articol publicat în revista Current Biology. În total, au fost identificate 88 de cuiburi.

Specia - una dintre cele mai invazive și dăunătoare din lume - s-ar putea răspândi cu rapiditate pe întregul continent. Ea este deja prezentă în toate colțurile globului. Și se așteaptă ca proliferarea sa să provoace importaten daune sanitare și de mediu, cu toate consecințele ce decurg de aici. 

Una dintre cele mai agresive specii

"Furnica de foc este clasificată ca fiind a cincea cea mai costisitoare din lume, cu impact asupra ecosistemelor, agriculturii și sănătății umane", notează autorii articolului din Current Biology. În Australia, China și Statele Unite, furnica de foc atacă alte specii indigene. Furnicile electrice, care trăiesc în grupuri mari, sunt capabile să ”înghită” plante și animale. Ceea ce privează pământul de o floră și o faună prețioase. 

În Statele Unite, ele intră, de asemenea, în instalațiile electrice. În același timp, furnica de foc provoacă înțepături la om, eliberând un venin arzător, de unde și numele acestei specii. În Sicilia, locuitorii susțin că s-au confruntat cu astfel de situații încă din 2019. Prin urmare, aceste furnici sunt prezente de mai mulți ani în regiune. Și este destul de probabil ca ele să fi ajuns deja și în alte zone. 

Specia se deplasează infiltrându-se în produse precum gazon, plante de pepinieră, fân și stupi de albine. Alteori, sunt luate de vânt și purtate sute de kilometri. În Sicilia, cercetătorii cred că ”poarta de intrare” a acestor furnici este unul dintre principalele porturi de marfă din din regiune. 

Europa, un teren favorabil

"Sunt deja trei decenii de când ținem sub observație această specie, gândindu-ne că, într-o zi, va ateriza, iar noi nu vom ști ce trebuie făcut. Și iată că s-a întâmplat", a declarat pentru Euractiv cercetătorul francez Bernard Kaufmann, specialist în invazii biologice la Universitatea din Lyon. Cu atât mai mult cu cât Europa pare să fie, pentru furnica de foc, un teren extrem de favorabil proliferării. 

Studiul notează că 7% din Europa continentală și mai mult de 50% din zonele urbane sunt potrivite pentru expansiunea sa. Se crede că temperaturile ridicate, încurajate de încălzirea globală, le facilitează dezvoltarea. "Jumătate din zonele urbane din Europa îndeplinesc deja toate criteriile necesare în acest sens, iar încălzirea globală are darul de a ajuta la răspândirea acestei specii de furnizi invazive", afirmă oamenii de știință, exprimându-și totodată "îngrijorarea" pentru viitor.

Speciile exotice invazive sunt considerate în prezent ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa biodiversității. Acestea costă lumea 423 de miliarde de dolari pe an, potrivit IPBES. O cifră de patru ori mai mare decât în anii 1970. În Italia, planificarea pentru eradicarea furnicii de foc este deja în curs de desfășurare. Cercetătorii solicită "eforturi coordonate de detectare" și o supraveghere extinsă pe o scară geografică mai mare. În special, oamenii sunt rugați să raporteze observațiile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe