Alertă în Europa! Furnica de foc, o nouă amenințare pentru economia continentului
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Furnica roșie
Furnica roșie
Câteva zeci de cuiburi ale acestor furnici exotice de culoare roșie au fost identificate în Sicilia. Specia s-ar putea răspândi rapid în Europa, cu consecințe nefaste pentru mai multe domenii de activitate, inclusiv cel economic. 

Alertă privind furnica roșie de foc. Câteva mii de Solenopsis invicta au fost observate de oamenii de știință în Sicilia. Este pentru prima dată când această specie, originară din America de Sud, este detectată în Europa, avertizează cercetătorii spanioli și italieni într-un articol publicat în revista Current Biology. În total, au fost identificate 88 de cuiburi.

Specia - una dintre cele mai invazive și dăunătoare din lume - s-ar putea răspândi cu rapiditate pe întregul continent. Ea este deja prezentă în toate colțurile globului. Și se așteaptă ca proliferarea sa să provoace importaten daune sanitare și de mediu, cu toate consecințele ce decurg de aici. 

Una dintre cele mai agresive specii

"Furnica de foc este clasificată ca fiind a cincea cea mai costisitoare din lume, cu impact asupra ecosistemelor, agriculturii și sănătății umane", notează autorii articolului din Current Biology. În Australia, China și Statele Unite, furnica de foc atacă alte specii indigene. Furnicile electrice, care trăiesc în grupuri mari, sunt capabile să ”înghită” plante și animale. Ceea ce privează pământul de o floră și o faună prețioase. 

În Statele Unite, ele intră, de asemenea, în instalațiile electrice. În același timp, furnica de foc provoacă înțepături la om, eliberând un venin arzător, de unde și numele acestei specii. În Sicilia, locuitorii susțin că s-au confruntat cu astfel de situații încă din 2019. Prin urmare, aceste furnici sunt prezente de mai mulți ani în regiune. Și este destul de probabil ca ele să fi ajuns deja și în alte zone. 

Specia se deplasează infiltrându-se în produse precum gazon, plante de pepinieră, fân și stupi de albine. Alteori, sunt luate de vânt și purtate sute de kilometri. În Sicilia, cercetătorii cred că ”poarta de intrare” a acestor furnici este unul dintre principalele porturi de marfă din din regiune. 

Europa, un teren favorabil

"Sunt deja trei decenii de când ținem sub observație această specie, gândindu-ne că, într-o zi, va ateriza, iar noi nu vom ști ce trebuie făcut. Și iată că s-a întâmplat", a declarat pentru Euractiv cercetătorul francez Bernard Kaufmann, specialist în invazii biologice la Universitatea din Lyon. Cu atât mai mult cu cât Europa pare să fie, pentru furnica de foc, un teren extrem de favorabil proliferării. 

Studiul notează că 7% din Europa continentală și mai mult de 50% din zonele urbane sunt potrivite pentru expansiunea sa. Se crede că temperaturile ridicate, încurajate de încălzirea globală, le facilitează dezvoltarea. "Jumătate din zonele urbane din Europa îndeplinesc deja toate criteriile necesare în acest sens, iar încălzirea globală are darul de a ajuta la răspândirea acestei specii de furnizi invazive", afirmă oamenii de știință, exprimându-și totodată "îngrijorarea" pentru viitor.

Speciile exotice invazive sunt considerate în prezent ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa biodiversității. Acestea costă lumea 423 de miliarde de dolari pe an, potrivit IPBES. O cifră de patru ori mai mare decât în anii 1970. În Italia, planificarea pentru eradicarea furnicii de foc este deja în curs de desfășurare. Cercetătorii solicită "eforturi coordonate de detectare" și o supraveghere extinsă pe o scară geografică mai mare. În special, oamenii sunt rugați să raporteze observațiile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu în timpul întâlnirii cu minerii de la Crucea
Secetă / Foto: Apele Române
Bursa de Valori București
Eoliene distruse de taifunul Yagi
Boeing
Steagurile țărilor Uniunii Europene
Wien Energie GmbH

Wien Energie GmbH renunță la gazele rusești

Principala companie de utilităţi din Viena va pune în...

Ursula van der Leyen
Kyriakos Mitsotakis / Foto: Parlamentul European / Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Investiții

Investițiile străine directe s-au prăbușit în România

Informație furnizată de Banca Națională a României.

Bani
Energie electrică
Benzinărie

Prețul carburanților în ultima zi lucrătoare a săptămânii

În România sunt printre cele mai mici prețuri la...

Dificil pentru șoferi
Bitcoin / sursa foto: Freepik.com
Card energie / FOTO: Facebook CNPR

Veste de ultimă oră privind plafonarea prețului la energie

Sebastian Burduja, a făcut un anunț surprinzător care ar...

Fiat 500 / FOTO: Wikipedia

Stellantis, decizie dureroasă privind modelul Fiat 500

Decizia reflectă o tendință mai largă în industria auto,...

Aur

Prețul aurului a stabilit un nou record în Statele Unite

Zilele trecute, experții băncii Morgan Stanley au...

Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro
Bursa de la București / FOTO: Facebook

Scădere drastică a tranzacțiilor la Bursa de la București

De la un volum de 64,25 milioane de lei (12,92 milioane...

Eveniment aflat la a 12-a ediție / FOTO: ICI București
Tânără mămică
O vreme de toamnă

Va ploua până sâmbătă după-amiază în aceste județe

Au fost emise două coduri de instabilitate atmosferică. 

Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Energie / FOTO: Freepik

Stocarea energiei. Steriu (ANRE): România, la coada UE

De săptămâni bune, România are cele mai mari prețuri la...

Sebastian Burduja
Au semnat / FOTO: Freepik

pixel