Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Michael Lyons a numit perspectiva unei provocări comune ruso-chineze regiunea arctică drept „coșmar” al Washingtonului și pentru care SUA nu sunt deloc pregătite.
„Arctica este o regiune căreia politicienii americani rareori acordă atenție, dar care joacă un rol cheie în politica puterilor mondiale”, mai spune Michael Lyons.
Analistul mai spune că din cauza schimbărilor climatice din regiune, se deschid noi oportunități economice, prin urmare, marile puteri mondiale își declară din ce în ce mai insistent intenția de a domina zona.
„Din păcate pentru strategii americani, Washingtonul este cu mult în urma rivalilor săi”, a spus Lyons. El a atras atenția asupra faptului că Garda de Coastă a Statelor Unite are doar două spărgătoare de gheață, iar flota rusă are cel puțin patru duzini de astfel de nave, iar până în 2035 va avea încă 13 spărgătoare de gheață nucleare.
În 2018, China s-a declarat un stat aproape arctic și a început să se pregătească pentru crearea de rute comerciale maritime în regiunea arctică în cadrul inițiativei Drumul Mătăsii Polare. Este deja clar că Beijingul, cu statutul său de observator în Consiliul Arctic și cooperând cu Rusia în regiune, demonstrează dorința hotărâtă de a deveni un jucător important în acest joc.
Începutul sfârșitului pentru racheta rusă Kinjal. Americanii s-au mobilizat
„Confruntarea cu un adversar precum Rusia în Arctica implică o serie de provocări, dar perspectiva unei provocări comune ruso-chineze a intereselor Statelor Unite în această zonă polară este un coșmar deoarece America este complet nepregătită pentru așa ceva", a mai spus Lyons.
El a subliniat că Arctica nu este doar „un potențial coridor pentru rivalitate strategică” și „o platformă potențială pentru rivalitatea extinsă între puterile majore”. Expertul este convins că „jocul a început deja”, iar politicienii americani rămân în urma omologilor lor din alte țări ca răspuns la această amenințare.
În schimb, senatorul de Alaska, Dan Sullivan, a anunțat că Statele Unite vor desfășura 150 de avioane militare de generația a cincea în Arctica. El a clarificat că este vorba despre avioanele de luptă F-35 și F-22.
Șeful Pentagonului, Mark Esper, declarase anterior că Washingtonul ar trebui să poată să susțină o confruntare cu Rusia și China în toate colțurile lumii. „China și Rusia sunt prezente în toate părțile lumii și trebuie să ne ocupăm de ele atât în cadrul Comandamentului central al SUA, cât și în zona arctică, în cadrul Comandamentului Indo-Pacific sau în Europa”, a declarat secretarul american al apărării.
La sfârșitul lunii iulie, ambasadorul general al Ministerului rus de Externe, Nikolai Korchunov, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti că Rusia acționează în Arctica proporțional cu situația politico-militară.
Vine un mare RĂZBOI! Pregătiți-vă, îndeamnă US Air Force
„Activitățile Rusiei de modernizare a forțelor armate și de desfășurare a antrenamentelor de luptă și operaționale în Arctica nu sunt redundante și au un caracter defensiv. Este proporțional cu situația politico-militară emergentă, nu prezintă amenințări la adresa securității naționale a statelor arctice, nu încalcă acordurile juridice internaționale și vizează, printre altele, asigurarea siguranței mediului, salvare și activități științifice în latitudini nordice ”, a subliniat diplomatul.
El a atras atenția asupra faptului că Moscova nu și-a desfășurat niciodată contingentele militare în Arctica pe teritoriul altor țări. În plus, Federația Rusă nu și-a pus la dispozție teritoriul pentru desfășurarea trupelor altor state, inclusiv a celor extra-regionale, a declarat Korchunov.
"În plus, Rusia se abține de la efectuarea de exerciții militare în regiunea arctică cu state non-arctice, deoarece activitatea lor militară în latitudini ridicate nu face decât să slăbească securitatea regională, să crească conflictele și tensiunea", a concluzionat diplomatul.
Departamentul de Stat a văzut în acțiunile Rusiei în Arctica o amenințare la adresa NATO
Asasinul avioanelor de spionaj. Un proiect gândit de două țări
Prezența militară rusă în creștere în Arctica amenință linia de apărare antisubmarină a NATO în Atlanticul de Nord, a declarat pe 7 mai asistentul secretar de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, Michael Murphy.
„China și Rusia se străduiesc din ce în ce mai mult să conteste interesele Statelor Unite, ale Occidentului și ale aliaților. <...> Și Arctica nu face excepție ”, a spus diplomatul american.
Potrivit lui Murphy, Rusia a creat o infrastructură dezvoltată în Arctica, a anunțat expedierea sistemelor de apărare antirachetă S-400 în Peninsula Kola și a format noi unități arctice. În opinia sa, aceste acțiuni depășesc protecția teritoriilor, punând în pericol granița Feroe-Islanda.
În septembrie 2019, Rusia a început să echipeze unitățile din regiune cu complexe S-400. Primul sistem nou a primit un regiment pe insula arhipelagului de sud Novaya Zemlya.
În decembrie, comandantul Flotei de Nord, Alexander Moiseev, a spus că toate diviziile arctice ale Flotei de Nord vor primi complexe S-400, ceea ce ar permite crearea unei cupole de apărare aeriană peste partea rusă a Arcticii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...