Alocațiile copiilor se majorează de la 1 ianuarie 2023. La cât ajung
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Alicațiile copiilor cresc cu rata anuală a inflației pe 2021
Alicațiile copiilor cresc cu rata anuală a inflației pe 2021
Începând cu 1 ianuarie 2023 alocațiile pentru copii se vor indexa cu rata inflației anuale aferentă anului 2021, care este de 5,1%.

Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

În modificarea adusă legii se spune că începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică care este 5,1%.

Astfel alocațiile de 600 de lei se vor ajunge 631 de lei și cele de 243 de lei vor crește la 256.

Citește și:

Dreptul la alocaţia de stat. O nouă propunere care vine în ajutorul românilor

La Camera superioară a Parlamentului România a fost depus spre dezbatere un proiect legislativ privind dreptul la alocația de stat.

Concret, este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii. Un document prin care se dorește ca de acest ajutor părinții să beneficieze de mai mulți bani încă din prima zi de viață a micuțului, nu din luna următoare, cum este acum. 

”Având în vedere că toţi copiii din România au dreptul la alocaţia de stat pentru copii conform Constituţiei, fără ca Legea fundamentală să menţioneze momentul la care acest drept se naşte, subînţelegându-se deci că acest drept aparţine copiilor de la naştere, nu de la un moment aleatoriu stabilit prin legi subsecvente, propunem modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului, iar copiii să beneficieze de alocaţia obligatorie de stat, conform art. 49 din Constituţia României încă din prima zi de naştere, în momentul de faţă. Legea nr. 61/1993 prevede la art. 6, alin. 4, că „dreptul la alocaţia de statpentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”. Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”, se arată în expunerea de motive atașată proiectului de act normativ. 

Altfel spus, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, după ce va trece întreg parcursul parlamentar, va fi promultată prin decret prezidențial și va fi publicată în Monitorul Oficial, părinții vor primi mai mulți bani chiar la nașterea copilului. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel