ANAF anunță reglementările care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este vorba despre marii contribuabili
Este vorba despre marii contribuabili
Prevederile privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili, prin care au fost revizuite criteriile de selecţie a acestora, intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022, a anunţat joi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

"Începând cu data de 1 ianuarie 2022, intră în vigoare prevederile Ordinului Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1721/2021, privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili, prin care Agenţia a revizuit criteriile de selecţie a acestora", se menţionează în comunicat.

Ca urmare a acestor reglementări, a fost redefinit portofoliul de contribuabili ce vor fi administraţi la nivelul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Conform sursei citate, contribuabilii vizaţi de reîncadrare vor fi informaţi prin intermediul structurilor de specialitate ale Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili sau ale structurilor teritoriale ale Agenţiei, cu privire la noua arondare. 

Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei 

În altă ordine de idei, ANAF le-a amintit contribuabililor mici şi mijlocii că mai dispun de şapte zile pentru conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF. S-a precizat că termenul de 30 noiembrie nu va fi prelungit.

Citește și Din 2022, marii contribuabili vor trebui să livreze ANAF o mare cantitate de date

Citește și În cât timp te poate executa silit ANAF. Cum demarezi medierea

"Aşa cum am anunţat, în perioada imediat următoare, structurile abilitate de control vor întreprinde acţiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale, prevăzută la art. 3^1 alin. (4) din O.U.G. nr. 28/1999, pentru operatorii economici al căror termen limită de conectare a AMEF a ajuns la scadenţă. Prin excepţie, potrivit art. 3 alin. (2) din OpANAF nr.435/25.03.2021, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii pe propria răspundere (Formularul F4110), prevăzută în Anexa nr. 2 la ordinul menţionat", se arată în comunicatul citat.

Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 8.000 şi 10.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris

pixel