ANAF îi va verifica pe românii care se laudă pe Facebook cu mașinile și casele lor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, a făcut, luni, o serie de anunțuri importante, precizând, printre altele, că cea mai mare diferență dintre veniturile declarate de un contribuabil și cele estimate este de 11,7 milioane de lei.

În același timp, șeful ANAF a avertizat că românii care își pun fotografii pe internet cu mașini sau case scumpe vor verificați de lucrătorii instituției pe care o conduce și care vor căuta sursa sumelor de bani din conturi sau cele ce au fost investite.

"Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani. Dacă unei persoane îi apar proprietăți de natură imobiliară sau mobile, mașini foarte scumpe, vedem dacă în conturile bancare au apărut sume mari de bani și care nu pot să fie justificate sau, în cazul în care au societăți comerciale, vedem dacă și-au creditat aceste sume, că știți că există o practică frecventă să-ți împrumuți propria ta societate cu sume mari de bani.

Dacă diferența dintre venitul estimat, ținând cont de aceste trei elemente pe care vi le-am spus și venitul pe care el l-a declarat depășește 50.000 de lei, atunci deja este un semnal de alarmă și intră în analiza noastră de risc" a declarat directorul ANAF.

El a spus, de asemenea, că ”în luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi, creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei, creanţa stabilită, respectiv impozitul pe care trebuie să-l plătească este în valoare de 3,5 milioane de lei. În Bucureşti la un contribuabil diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 1 milion de lei, iar în Buzău, la un contribuabil diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei. V-am dat trei cele mai mari diferenţe şi impozite stabilite pe care l-au descoperit colegii mei în luna iulie", a spus Lucian Heiuş.

Întrebat de jurnalişti care sunt domeniile în care activează persoanele respective, Lucian Ovidiu Heiuş a precizat că nu poate oferi detalii pentru că în acest fel s-ar încălca secretul fiscal. În cazul în care aceste persoane vor contesta în instanţă deciziile în privinţa lor atunci se vor putea afla mai multe detalii despre persoanele respective.

ANAF va trimite notificări săptămâna viitoare 

Pe de altă parte, șeful Fiscului a precizat că peste 71.000 de contribuabili se află în prezent în situaţia de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă, conform OUG 130/2021. 

"Peste 71.000 de contribuabili se află în prezent în situaţia de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă, conform OUG 130/2021. Aceştia vor primi de la începutul săptămânii următoare notificări de la ANAF cu prezentarea situaţiei în care se află, cu propunerile de remediere a situaţiei, dar şi cu mesajul că în lipsa unei rezolvări, se va aplica legea la literă, adică vor urma sesizările penale. Aceste notificări sunt un ultim demers de prevenţie pe care îl putem face înainte de sesizările penale", a scris, pe Facebook, şeful Fiscului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel