Analiștii Goldman Sachs avertizează asupra efectului de domino după explozia prețurilor la energie

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Analiștii avertizează asupra riscului ca scumpirea prețului energiei să ajungă în piaţa globală a mărfurilor
Analiștii avertizează asupra riscului ca scumpirea prețului energiei să ajungă în piaţa globală a mărfurilor
Creşterea bruscă a preţurilor din pieţele europene de energie s-ar putea extinde în piaţa globală a mărfurilor, spune Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de pe Wall Street, conform Business Insider.

Cotaţiile futures la gaze naturale tranzacţionate în Ţările de Jos au crescut cu peste 450% în ultimul an, atingând astfel un maxim istoric de 60,39 euro per megawatt-oră. De altfel, s-au înregistrat niveluri record în ţări precum România, Bulgaria, Spania, Franţa şi Regatul Unit.

În prezent, analiştii Goldman Sachs avertizează că rezultatele s-ar putea transfera către alte produse.

„Dinamica preţurilor la energie electrică din Europa reprezintă o frântură a ceea ce se pregăteşte pentru alte pieţe”, spun experţii, adăugând că stocurile tot mai mici şi redeschiderea economiei globale ar putea împinge tot mai sus gradul de volatilitate.

Goldman se aşteaptă ca indicele S&P GSCI, care măsoară evoluţia preţurilor materiilor prime la nivel mondial, să înregistreze o creştere de 11% sau mai mult în următoarele 12 luni. Indicele este dominat de petrol, însă include şi metale preţioase, ca aurul, şi produse agricole, precum porumbul.

De asemenea, preţurile gazelor naturale au crescut vertiginos şi în Statele Unite. Preţul Henry Hub, o conductă de gaze naturale care serveşte ca loc de livrare pentru contractele futures din cadrul New York Mercantile Exchange (NYMEX), a ajuns recent la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace. Luni, preţul ţiţeiului WTI crude s-a chinuit să îşi revină în urma efectelor generate de uraganul Ida.

Analiştii Goldman spun că stocurile aproape tuturor bunurilor fizice, de la maşini americane la catozi chinezeşti de cupru, se află în continuă scădere pe măsură ce sunt ridicate regulile anti-COVID, într-o perioadă în care oamenii intenţionează să cheltuie tot mai mult.

„Aceste pieţe devin din ce în ce mai expuse la orice tip de întrerupere a lanţurilor de aprovizionare (precum exporturile gazelor ruseşti), dar şi la creşterile neprevăzute de cerere”, adaugă analiştii băncii americane.

Aşadar, limitele impuse asupra furnizării de mărfuri şi materii prime – aplicate din cauza vremii nefavorabile şi lipsei forţei de muncă, de exemplu – înseamnă că nivelul cererii va trebui să scadă pentru ca pieţele să se poată echilibra de la sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel