Analiză privind Euro. La cât se anticipează că va ajunge în următoarele luni
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Analiștii financiari membri ai Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio altă opinie. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro și de 5,082 lei pentru orizontul de 12 luni.

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna martie. O consecință a acestei aversiuni crescute la risc este și reducerea anticipațiilor de creștere economică care s-au redus cu încă o jumate de punct procentual față de exercițiul anterior. Totodată și anticipatiile inflaționiste au continuat să crească. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobânda de către Banca Națională la cel puțîn 4,25%, în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției componenței de anticipații a indicatorului. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la inițierea sondajului.

Citeşte şi: Protejarea consumatorilor de energia scumpă poate avea efecte nocive, susţin economiştii

Este de remarcat reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor este 6,7%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022: 3,0%.

Analiștii mai anticipează un nivel al inflației de 8,03% peste 12 luni (10,15% în prezent) și un nivel al indicatorului ROBOR la 3 luni de 5,28%, față de 4,7% în prezent, transmite Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel