ANCOM, gata pentru începerea licitațiilor pentru 5G

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Implementarea tehnologiei 5G din perspectiva Mecanismului European de Redresare și Reziliență
Implementarea tehnologiei 5G din perspectiva Mecanismului European de Redresare și Reziliență
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este pregătită pentru a porni licitaţia de spectru care este pretabil dezvoltării 5G, dar până în momentul lansării trebuie stabilit cu ceilalţi decidenţi care sunt preţurile de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţă, a afirmat, miercuri, Cristin Popa, director executiv Monitorizare şi Control în cadrul autorităţii.

De asemenea, acesta a precizat că mai trebuie definitivată transpunerea Memorandumului cu Statele Unite ale Americii în legislaţia-cadru.

"Suntem pregătiţi şi cu toate temele la zi pentru a porni licitaţia de spectru care este pretabil dezvoltării 5G, spectru suplimentar şi necesar operatorilor de telefonie mobilă. Până în momentul lansării mai avem doar de stabilit cu ceilalţi decidenţi care sunt preţurile de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţă şi de a definitiva transpunerea Memorandumului cu Statele Unite ale Americii în legislaţia-cadru astfel încât, în momentul pornirii licitaţiei, toate condiţiile să fie clare şi competiţia să poată fi desfăşurată în condiţii normale. După cum ştiţi, ANCOM a fost tot timpul un pionier al Tratatului strategic cu Statele Unite, motiv pentru care am aşteptat să avem şi transpunerea acestui memorandum în legislaţie", a menţionat Cristin Popa, la Financial Intelligence Awards Gala 2020.

Acesta a mai spus că un alt proiect foarte important pentru anul viitor este cel privind transpunerea noului cod al comunicaţiilor electronice care "va fi un ajutor pentru toată piaţa de comunicaţii, va crea un mediu mai stimulativ şi mai atractiv pentru dezvoltarea reţelelor".

"De asemenea, un alt proiect foarte important la care ne gândim pentru anul viitor este cel vizavi de transpunerea noului cod al comunicaţiilor electronice care va fi un ajutor pentru toată piaţa de comunicaţii, va crea un mediu mai stimulativ şi mai atractiv pentru dezvoltarea reţelelor. ANCOM a militat tot timpul pentru simplificarea cadrului de autorizare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii. În plus, acest cod vine şi cu schimbări semnificative pentru utilizatorii finali de comunicaţii prin creşterea transparenţei şi protecţia/relaţia cu furnizorii. Chiar dacă a fost un an atipic, proiectele gândite pentru anul 2020 le-am desfăşurat. Ne-am mutat şi noi destul de mult în mediul online, ca toată lumea", a mai spus Cristin Popa.

Dincolo de criză, avem oportunități care pot reduce decalajele de dezvoltare

Potrivit acestuia, România beneficiază de reţele de servicii de comunicaţii de calitate care "au făcut faţă cu brio pandemiei", iar datele statistice la care se lucrează în prezent şi care vor fi făcute publice curând vor confirma acest lucru, respectiv o creştere masivă a utilizării internetului.

"România beneficiază de reţele de servicii de comunicaţii de calitate, care au făcut faţă cu brio pandemiei, având în vedere problemele care ar fi putut apărea odată cu mutarea în zona online a multor activităţi. În această perioadă, industria românească a demonstrat încă o dată că funcţionează la standarde înalte, iar autoritatea a fost permanent în contact cu operatorii pentru a evita şi eventual a soluţiona diferite congestii sau întreruperi ale serviciilor de comunicaţii. Datele statistice la care noi lucrăm în prezent - şi pe care le vom face public curând - vor confirma acest lucru: creştere masivă a utilizării internetului", a mai spus Cristin Popa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel