Ansambluri rezidențiale. ANRE, despre cheltuielile cu racordarea la electricitate

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sunt dispoziții noi
Sunt dispoziții noi
Dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale nu vor mai transfera proprietarilor cheltuielile cu racordarea la reţeaua electrică de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), remis miercuri.

ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 10 martie un pachet de acte normative privind racordarea clienţilor casnici la reţelele electrice de interes public şi la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, care va permite accesul la gaze naturale şi energie electrică unui număr sporit de utilizatori, se arată în comunicat.

Astfel, pentru utilizatorii de tip clienţi casnici, operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia de a finanţa şi realiza lucrările de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuţie.

Lucrările de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare se realizează de către operatorii de distribuţie concesionari în regim concurenţial prin încheierea de contracte cu oricare dintre operatorii economici atestaţi de ANRE. Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru proiectare şi execuţie cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distribuţie va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare, în tranşe anuale egale.

Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare.

Noile dispoziţii aduc beneficii şi clienţilor casnici din ansamblurile rezidenţiale, prin asigurarea faptului că dezvoltatorii au interdicţia de a mai transfera către utilizatorii individuali cheltuielile cu finanţarea lucrărilor de realizare a reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora.

Citește și Programul "BANI de LICEU". Toate detaliile AICI

Operatorul de distribuţie preia în proprietate, cu justă despăgubire în limita eficienţei, în condiţiile legii, obiectivul din cadrul ansamblului rezidenţial finanţat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalaţiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienţi finali, puse în funcţiune, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al instalaţiilor de utilizare din ansamblu.

Cererile de racordare la sistemul de distribuţie depuse la operatorul de distribuţie înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noilor acte normative şi pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare se soluţionează în conformitate cu prevederile din legislaţia primară.

În privinţa racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienţi finali casnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităţilor şi de extindere/înfiinţare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, astfel, autorităţile administraţiei publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuţie pe termen mediu şi lung prin finanţarea acestor lucrări şi din fonduri nerambursabile, mai arată ANRE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
București / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness

pixel