"Pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, atenuare care va fi mult mai importantă faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), se actualizează prognoza valorilor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) după cum urmează: debit maxim prognozat 7900 - 8000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024. Aceste prognoze hidrologice se vor actualiza în continuare zilnic, cu anticipare de 7 zile, în cadrul buletinului hidrologic elaborat în cadrul INHGA. Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară", precizează ANAR într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22 - 23 septembrie a fost în creştere, având valoarea de 6.200 mc/s, care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).
Dunărea la Budapesta. Ungaria a luat toate măsurile pentru a minimiza efectele inundațiilor
Debitul Dunării la Budapesta are luni o valoare de 6.920 mc/s, iar valoarea maximă înregistrată la această viitură a fost de 8.200 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 500 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime pentru secţiunea Budapesta, care indicau o valoare de 8.700 mc/s, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (sub autoritatea Apelor Române).
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, survolează, începând de luni, cu un elicopter, zonele din ţară în care riscul de inundaţii este mai mare.
Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului
În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând inundații masive în Ungaria și în țările din jur. Autoritățile sunt în alertă maximă, iar lucrările de protecție împotriva viiturilor sunt în plină desfășurare.
La Szigetköz, apele Dunării au început deja să atingă cotele maxime, iar la Nagybajcs, nivelul râului este așteptat să ajungă la 855 de centimetri în cursul zilei de joi, conform informațiilor oferite de purtătoarea de cuvânt a Direcției Naționale Generale a Resurselor de Apă (OVF), Gabriella Siklós, într-un interviu la Radio Kossuth.
Budapesta se confruntă cu o creștere majoră a nivelului apei
Intervenții rapide pentru protejarea digurilor
În timpul nopții de miercuri, specialiștii din zonele afectate au observat deja scurgeri și infiltrări pe digurile de protecție, însă intervenția rapidă a echipelor de salvare a prevenit deteriorarea acestora. Potrivit purtătoarei de cuvânt, lucrările de protecție în zona Cotului Dunării au fost deja finalizate, iar speranța este ca lucrările din capitală să fie finalizate în curând. La Kisoroszi, o localitate din apropierea Budapestei, apa a înconjurat satul, iar situația ar putea persista până la o săptămână.
Avertismente pentru public
Gabriella Siklós a cerut populației să nu se deplaseze în zonele afectate pentru a vedea inundațiile, deoarece prezența suplimentară poate încărca excesiv digurile și poate crea condiții periculoase. Situația se poate înrăutăți rapid dacă structurile de protecție sunt suprasolicitate.
Autoritățile monitorizează permanent starea digurilor, iar echipele de intervenție sunt pregătite să acționeze imediat în cazul în care apar probleme. Gabriella Siklós a subliniat că nu se așteaptă precipitații semnificative în bazinul hidrografic al Dunării, însă topirea zăpezii din Austria încetinește scăderea nivelului apelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...