Apple a plătit o amendă colosală fiscului francez

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Magazin Apple
Magazin Apple
Grupul american Apple a confirmat marţi, pentru AFP, că a ajuns la un acord cu administraţia fiscală franceză în urma căruia va plăti retroactiv o sumă nedeclarată reprezentând impozite restante. 

Potrivit unor informaţii publicate anterior pe site-ul L'Express, conform unui acord confidenţial semnat la finele lunii decembrie de Apple şi palatul Bercy, grupul american va vărsa fiscului francez suma de aproape 500 milioane de euro reprezentând impozite restante. Suma a fost confirmată pentru AFP de o sursă din apropierea acestui acord. 

"Administraţia fiscală franceză a încheiat recent un audit multianual cu privire la conturile franceze ale societăţii, iar ajustarea va fi comunicată în conturile noastre publice", a informat şi AFP, fără a preciza suma. 

"Ştim ce rol important joacă impozitele într-o societate şi ne plătim impozitele în toate ţările unde operăm, în conformitate cu legislaţia în vigoare la nivel local", a adăugat compania. 

Citește și: Apple, ajustare de ultim moment. Unde se vor da telefone mai ieftin

Potrivit L'Express, negocierile între Apple şi palatul Bercy au avut ca obiect cifra de afaceri modestă declarată de zece ani de societatea Apple France, în condiţiile în care vânzările grupului american în Europa au explodat, în special graţie telefoanelor iPhone. 

"În condiţiile în care s-au multiplicat de şapte ori, aceste vânzări au urcat de la 6,6 miliarde de euro în 2008 la 47,7 miliarde de euro în 2017", subliniază L'Express, care precizează că această cifră de afaceri este încasată în mare parte în Irlanda. 

Anunţul acestui acord intervine exact la un an după un alt acord încheiat între fiscul francez şi grupul american de comerţ online Amazon, care a acceptat să plătească retroactiv taxe de aproximativ 200 de milioane de euro. 

Guvernul francez a demarat de mai multe luni o campanie pentru a-i taxa mai bine pe giganţii din domeniul Internetului, iar în luna decembrie 2018 a anunţat că va introduce o taxă naţională pentru giganţii Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Această taxă, care va fi votată într-un proiect de lege prezentat la finele acestei luni, ar urma să aducă aproape 500 milioane de euro la bugetul statului francez în 2019. 

În paralel, Franţa speră că până la finele acestui an va fi adoptată o directivă europeană cu privire la taxarea GAFA. Însă, unele state membre UE se opun acestui proiect, în special Irlanda, unde mai mulţi giganţi din domeniul internetului şi-au înfiinţat cartierul general european. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel