Arabia Saudită. Proiectul faraonic al prințului moștenitor, în pericol
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oraș futurist
Oraș futurist
Investitorii străini renunță să participe la un proiect estimat la 500 miliarde de dolari, de teamă să nu-și păteze reputația colaborând cu Riadul, suspectat de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Zilele trecute, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, s-a întâlnit cu un grup de oameni de afaceri, în fața cărora a recunoscut cu sinceritate că proiectul orașului futurist Neom de pe malurile desertice ale Mării Roșii se confruntă cu probleme, scrie Financial Times.

Criză

”Nimeni nu va investi încă mulți ani de acum înainte”, a declarat prințul moștenitor, potrivit unui dintre participanții la întrevedere. Altfel spus, criza generată de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi amenință să distrugă planurile Riadului de modernizare a regatului cu sprijinul capitalului străin.

Unul dintre consultanții proiectului a arătat că viitorul Neoma se află sub un mare semn de întrebare. Alți experți, printre care arhitectul Norman Foster, s-au distanțat de proiect de teamă să nu-și strige imaginea colaborând cu saudiții.

Citește și Tranzacție uriașă pe piața petrolului din Arabia Saudită

La întâlnirea cu saudiții, prințul Mohammed bin Salman a promis să aloce mai multe fonduri pentru dezvoltarea economiei tradiționale, cu toate că obiectul său este de a scăpa regatul de dependența de petrol.

Despre Neom

Neom se află în partea de nord-vest a regatului din Golful Persic. În prezent, aici se află câteva palate, unde regele Salman al Saud se odihnește vara. Tot aici există și o stațiune, care găzduiește, de regulă, delegații de finanțiști și experți. Riadul vrea să transforme mica așezare într-un centru industrial.

Conform planului inițial, proiectul urma să fie finanțat, pe de o parte, de fondul saudit Public Investment Fund și, pe de altă parte, de investitori privați. Costul proiectului a fost estimat la 500 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel