Ministerul Mediului, despre acțiunea Greenpeace în instanță privind exploatarea gazelor din Marea Neagră
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Platformă marină / Foto: Freepik
Platformă marină / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Greenpeace a atacat în instanță PUZ-ul emis pentru exploatate gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Organizația de mediu spunea într-un comunicat că sunt chemate în judecată autoritățile și companiile OMV Petrom și Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului pentru acest proiect.

În acest scop am trimis Ministerului Mediului o solicitare pentru a lămurim măcar în parte, dacă Greenpeace ar putea pune în pericol exploatarea gazelor din Marea Neagră.

În răspunsul Ministerului Mediului se spune că:

Studiul privind impactul asupra sănătății populației se efectuează la faza de proiect tehnic de execuție, conform prevederilor art. 20, alin. 2 a Ord. nr. 119/2014 iar acesta se conformează normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, conform legii.

Despre impactul asupra corpurilor de apă, în documentul trimis redacției DCBusiness se spune că acesta este solicitat de către autoritatea competentă, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu și avizului de gospodărire a apelor.

Se realizează pentru proiectul tehnic de execuție, conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului asupra mediului.

Analiza impactului planului urbanistic zonal asupra schimbărilor climatice

Aceasta s-a realizat în cadrul evaluării strategice de mediu, conform HG nr. 1076/2004. și a fost inclusă în procedura pentru planuri și programe privind mediul.

În ceea ce privește evaluarea impactului transfrontalier, avizul de mediu nr. 6 din 21.10.2019 a fost emis pentru PUZ: "Înființare Stație Măsurare Gaze Naturale și Centru de Control, Reabilitare Drum și Traseu Conducte Subterane Transport Gaze Naturale".

Planul a fost analizat în cadrul procedurii de evaluare adecvată, iar concluzia a fost că nu are impact semnificativ asupra ariilor naturale protejate.

Detalii despre PUZ

Avizul de mediu nr. 21.10.2019 a fost eliberat pentru PUZ cu titularii Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București (Operator) și OMV Petrom SA.

Planul vizează înființarea unei stații de măsurare gaze naturale și un centru de control, reabilitarea drumului și traseului conductelor subterane de transport gaze naturale.

Poziționarea în raport cu ariile protejate

Ministerul Mediului mai spune în document că amplasamentul PUZ se află la o distanță de aproximativ 1 km față de limita sitului ROSPA0076 Marea Neagră și la aproximativ 961 m față de limita sitului ROSCI0273 Zona marină de la Capul Tuzla iar traseul conductelor se află la o distanță de aproximativ 61 m față de limitele siturilor menționate.

În concluzie, se mai spune în documentul oficial, în urma analizei, evaluatorul a concluzionat că planul nu va avea un impact semnificativ asupra ariilor naturale protejate.

APM Constanța a decis că planul necesită evaluare de mediu, dar nu necesită continuarea procedurii de evaluare adecvată.

Reacția ministrului Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, la Constanţa, că nu are nicio emoţie în privinţa faptului că judecătorii vor da dreptate ministerului în cazul demersului Greenpeace de a acţiona în instanţă autorităţile pentru nereguli în procesul aprobării Planului Urbanistic Zonal pemtru proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.

Fechet a spus că are foarte mare încredere în colegii săi de la minister care au emis acordul de mediu referitor la exploatarea Neptun Deep.

"Există, am înţeles, un proces pe rolul Curţii de Apel Constanţa, dacă nu mă înşel, un anumit ONG are o problemă cu acordul de mediu emis pentru exploatarea zăcământului de la Neptun Deep. Eu am foarte mare încredere în colegii mei de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor care au emis acel acord de mediu, eu sunt convins că au citit foarte bine documentaţia şi la emiterea actului de reglementare au ţinut cont de toate prevederile legale în materia protecţiei mediului. Nu am nicio emoţie, sunt convins că şi judecătorii vor da dreptate Ministerului Mediului, în sensul în care vor constata că am respectat toat procedurile legale în vigoare, dar, până la urmă, nu aş vrea să îmi dau cu părerea despre o chestiune care va fi soluţionată de judecători", a răspuns ministrul Fechet la o întrebare a presei despre situaţia menţionată, el aflându-se într-o vizită de lucru pe litoral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel