Arme chimice. Este ÎNGROZITOR ce spune un expert american despre Rusia
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nu degeaba Biden îl numește pe Putin ”criminal de război”
Nu degeaba Biden îl numește pe Putin ”criminal de război”
Mai marii armatei ruse tot încearcă să convingă comunitatea internațională că americanii ar fi avut în Ucraina laboratoare biologice unde studiau agenți patogeni extrem de periculoși. Occidentul crede însă cu tărie că, în spatele acestor acuzații, se ascunde, de fapt, intenția Moscovei de a folosit arma chimică.

Este posibil așa ceva? Este adevărat, de-a lungul timpului, agenții ruși au folosit diferite substanțe militare otrăvitoare pentru a-și anihila adversarii. Iar ultimele exemple, în acest sens, au încercarea de otrăvire, în Marea Britanie, a unui fost spion rus, Aleksei Skripal și a fiicei acestuia, și cazul Aleksei Navalvîi, cel mai vehement opozant al președintelui Putin și împotriva căruia a fost folosit faimosul Noviciok. 

Rusia a negat de fiecare dată aceste acuzații, dar dovezile Occidentului nu lasă loc de nici o îndoială. Iar acum, când ofensiva Rusiei bate pasul pe loc, când trupele armate atât de lăudate în trecut de Putin nu reușesc să facă față armatei ucrainene, iar soldații ruși suferă de lipsă de hrană și de apă, în timp ce tancurile se opresc pentru că nu mai au carburanți, recurgerea la o armă chimică nu pare deloc exclusă. 

Liderii occidentali se tem că eșecul Rusiei de a obține o victorie rapidă în Ucraina i-ar putea determina pe oficialii de la Kremlin să ia în considerare folosirea unor arme mult mai periculoase.

Clor sau amoniac

Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Grupului Operativ Comun Combinat pentru Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară al NATO, susține, într-un interviu pentru The Guardian, că Federația Rusă ar putea folosi două căi de atac: un atac cu clor sau amoniac, pe care Kremlinul ar putea încerca să-l mascheze ca pe un accident industrial, și utilizarea armelor chimice special concepute pentru a ucide, cum ar fi sarin, care a fost folosit în Siria în 2017, sau Novichok.

Citește și Rușii au lansat alte RACHETE. Țintă distrusă în CENTRUL Ucrainei

„În primă instanță, nu sunt sigur că ar exista un răspuns militar din partea Nato – mai degrabă aliații ar dori probabil să furnizeze Ucrainei arme mai multe și mai bune și informații suplimentare, dacă vor putea. Dar dacă Rusia ar folosi agenți concepuți special pentru război, NATO ar trebui probabil să răspundă militar așa cum au făcut-o în Siria", a declarat de Bretton-Gordon.

Președintele Joe Biden a declarat joi că NATO va răspunde imediat dacă Rusia folosește arme de distrugere în masă în Ucraina. „Vom răspunde dacă va folosi arme chimice sau biologice”, a spus Biden, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. „Natura răspunsului depinde de natura armelor folosite.”, a precizat președintele SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel