De la publicarea proiectului în august 2020, autoritățile au primit numeroase solicitări de îmbunătățire a acestuia de la jucători din industria telecom și de la mai multe asociații, însă aceste propuneri nu au fost luate în considerare.
Dacă legea va intra în vigoare în forma actuală, implicațiile asupra economiei românești vor fi majore. Va fi, în primul rînd, un semnal negativ pentru investitorii străini, în special privaţi, care își vor vedea amenințate viitorul business-urilor şi potenţialul investiţiilor și se vor întreba cum îşi pot proteja investiţiile existente.
Pe de altă parte, eliminarea unui competitor important din piață va avea impact negativ asupra mediului concurențial, putând duce la scăderea calității serviciilor de comunicare la distanță pe care se bazează acum toți care lucrează și învață de acasă.
De la declanșarea pandemiei, telecomunicațiile au făcut față cu brio creșterii traficului din rețele, însă o eventuală interferență în domeniul selecției furnizorilor de echipamente de către operatorii telecom poate determina o scădere a calității serviciilor și o creștere a tarifelor.
În prezent, industria IT&C estimează că acest proiect va aduce pierderi de 9,3 miliarde de euro României, cauzate de posibila înlocuire a echipamentelor Huawei din rețelele de telecomunicații, dar și de întârzierea creșterii economice și a digitalizării din cauza interzicerii echipamentelor uneia dintre cele mai avansate companii IT&C din lume, lider în domeniul 5G.
Mai mult decât atât, proiectul de lege nu este aliniat practicilor recomandate de UE, care se referă la fundamentarea legislației din acest domeniu pe criterii și verificări tehnice, indiferent de țara de origine a furnizorului, și nu pe criterii politice, generate de războiul comercial SUA-China.
Companiile din industrie susțin că acest proiet de lege are nevoie de modificări și că aplicarea lui în forma existentă ar periclita dezvoltarea pe termen lung a economiei și încrederea investitorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Analistul economic Cristian...
Pierderile sunt de ambele părți...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...