Atacul fulgerător al ucrainenilor a determinat retragerea a mii de militari ruși
Autor: Oana Pavelescu | 11 sep 2022, 08:30
Militari ucraineni au eliberat Izium
Militari ucraineni au eliberat Izium
Mii de soldați ruși s-au retras în fața unei ofensive fulgerătoare a Ucrainei în regiunea Harkov, care amenință să deraieze încercarea Kremlinului de a consolida controlul asupra estului Ucrainei.  

Un oficial local susținut de Moscova și bloggeri militari pro-ruși au declarat sâmbătă că forțele Kremlinului s-au retras din Izium, un punct de sprijin pentru campania din Donbas, pentru a evita să fie încercuite. 

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea din Izium și din alte zone într-o declarație de la Moscova, descriind mișcarea ca fiind necesară pentru a consolida forțele din estul regiunii Donețk.   

Vestea a venit la câteva ore după ce oficialii ucraineni au anunțat preluarea orașului Kupyansk, un centru logistic și de tranzit pentru trupele rusești care luptă în est, și recucerirea altor teritorii ocupate în nordul regiunii Harkov, la începutul acestei săptămâni.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat, de asemenea, pe Twitter o fotografie despre care a spus că este de la eliberarea orașului Balakliya, la sud-vest de Kupyansk, în care se vede cum trupele ridică un steag ucrainean în centrul orașului. 

Avansurile vin după ce Kievul a primit în ultimele luni tot mai multe arme din partea SUA și a aliaților săi, inclusiv lansatoare puternice de rachete HIMARS, ceea ce le dă încredere susținătorilor Ucrainei că aceasta poate riposta invaziei rusești, aflată acum în a șaptea lună. 

Daniil Bezsonov, primul ministru adjunct al informațiilor pentru Republica Populară Donețk din Donbas, susținută de Moscova, a declarat că armata rusă a abandonat Izium și alte câteva localități din Harkov.

"Desigur, acesta este rezultatul unor greșeli ale comandamentului superior", a spus acesta el pe canalul său de Telegram. 

Igor Girkin, un fost colonel al serviciilor secrete ruse care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse din Donbas în 2014, a confirmat, de asemenea, retragerea din Izium.

"O retragere pripită va duce în mod inevitabil la pierderi grele din partea trupelor care se retrag", a declarat Girkin într-o postare pe Telegram.  

Conform unei postări pe canalul de Telegram al Ministerulului rus al Apărării decizia de a realoca forțele din Balakliya și Izium la Donețk pe o perioadă de trei zile pentru "a atinge obiectivele declarate de eliberare a Donbasului". 

Corespondenții militari ruși și-au exprimat îngrijorarea din ce în ce mai mare cu privire la aceste răsturnări de situație, forțele ucrainene avansând zeci de kilometri în teritoriul controlat de Rusia în Harkov în ultimele zile.

"Situația pentru forțele armate ruse în luptele din apropierea Harkovului este cea mai grea", a declarat sâmbătă pe canalul său de Telegram Evgheni Podubni, corespondent de război al postului de televiziune rus de stat VGTRK.

Sosirea de întăriri "a încetinit, dar nu a oprit" contraofensiva ucraineană, a mai spus Podubni.  

După ce s-au retras în urma unei încercări eșuate de a cuceri capitala ucraineană Kiev, forțele Kremlinului și-au îndreptat din aprilie atenția către Donbas, provinciile estice Donețk și Luhansk. 

Dar, în ciuda cuceririi orașului Luhansk, Rusia s-a străduit să avanseze mai departe spre vest. Iar de la sfârșitul lunii august, Ucraina a început o nouă ofensivă pentru a alunga forțele Moscovei atât din sudul regiunii Herson, cât și din Harkov, în nord, vizând capacitatea logistică rusă și forțând împărțirea resurselor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară că trupele Kievului au recucerit aproximativ 1.000 de kilometri pătrați în Harkov. Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul în SUA, estimează în prezent zona la aproximativ 2.500 de kilometri pătrați. 

La Moscova, nu a existat niciun semn de îngrijorare din partea Kremlinului cu privire la regresele bruște de pe câmpul de luptă. 

Președintele Vladimir Putin și-a continuat programul public planificat, prezidând inaugurarea unei noi roți panoramice și a unei săli de sport de arte marțiale în Moscova.

Televiziunea de stat a prezentat scurte înregistrări video despre ceea ce a spus că sunt întăriri care se îndreaptă spre zona Harkov.

Consiliul municipal din Sankt Petersburg cere deputaților Dumei de Stat să-l acuze pe Putin de înaltă trădare

Consiliul municipal din Smolninskoye (un fel de sector n.r.) din Sankt Petersburg a decis să ceară deputaților din Duma de Stat să îl acuze de trădare Vladimir Putin, pentru a-l demite din funcție. Acest lucru a fost anunțat de către deputatul municipalității "Smolninskoe" Dmitri Paliuga.

"Decizia de a trimite interpelări deputaților din Duma de Stat a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți din Smolninskoe", a declarat Paliuga, fără a preciza exact câți din aceștia au aprobat decizia, notează publicația Meduza.io.

El a postat, de asemenea, textele deciziei și apelului , care este planificat să fie trimis deputaților din Duma de Stat. Acesta spune că, în timpul războiului, mor cetățeni ruși "tineri apți de muncă", economia rusă suferă, NATO se extinde spre est, iar Ucraina primește noi arme (deși Putin a numit "demilitarizarea" țării unul dintre obiectivele invaziei).

"Credem că decizia președintelui Putin de a demara operațiunea specială din Ucraina este în detrimentul securității Rusiei și a cetățenilor săi. În acest sens, vă cerem, în calitate de deputat al Dumei de Stat, să veniți cu o propunere de a aduce acuzații de trădare împotriva președintelui Federației Ruse pentru a-l demite din funcție", se arată în apel. Paliuga nu a precizat câtor deputați se intenționează să fie trimis apelul. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe