Au fost semnate, la nivelul UE, primele contracte de achiziții comune de gaze
Autor: Mara Ivan | 09 iun 2023, 17:30
Iar în Germania, prețul gazelor devine tot mai mic
Iar în Germania, prețul gazelor devine tot mai mic
În timp în Germania, preţurile la energie electrică şi gaze naturale continuă să scadă, în Uniunea Europeană au fost semnate primele contracte de achiziţii comune de gaze. 

"Sunt fericit să vă spun că primele contracte au fost deja semnate. Sunt încrezător că vor urma şi alte acorduri, având în vedere că multe contracte sunt negociate în prezent", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Întreaga procedură a început în luna aprilie, când companiile europene au putut să îşi înregistreze necesităţile de gaze pe o platformă online pentru prima rundă de oferte, după care volumul total rezultat a fost scos la licitaţie pe piaţa mondială. Au fost să trimită oferte toți furnizorii internaţionali de gaze, mai puțin producătorii ruși. 

Din datele oferite de Comisia Europene reiese că, în luna mai, au depus oferte 25 de furnizori de gaze, reprezentând un volum total de 13,4 miliarde metri cubi de gaze, mult peste cererea combinată de 11,6 miliarde metri cubi. A doua rundă va începe pe 26 iunie, cu înregistrarea cerințelor de gaze.

"Prima rundă a fost un succes remarcabil. Ne-a depăşit aşteptările. Asta arată că am avut dreptate atunci când am pus laolaltă cererea, când am folosit puterea colectivă de cumpărare a Europei şi am lucrat împreună pentru a ne umple depozitele de gaze înainte de iarna următoare", a spus Maros Sefcovic.

Între timp, în Germania preţurile la energie electrică şi gaze naturale continuă să scadă, cu un puternic efect pozitiv asupra situaţiei consumatorilor casnici. Unii furnizori de energie practică tarife semnificativ mai mici decât cele prevăzute de măsurile guvernamentale de plafonare, respectiv 0,40 de euro pe kilowatt-oră pentru electricitate şi 0,12 euro pe kilowatt-oră pentru gaz. 

Experţii care monitorizează piaţa de energie a Germaniei afirmă că ofertele actuale se situează, în medie, la sub 0,30 de euro pe kilowatt-oră, cel puţin pentru clienţii noi. Pentru clienţii existenţi, nivelul preţurilor rămâne sensibil mai ridicat, depăşind 0,40 de euro. Scăderea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali este determinată în principal de scăderea preţurilor en-gros pe bursele de energie, spun experţii. 

Factorul determinant în această evoluţie este prăbuşirea preţului gazului pe piaţa spot, situat acum la aproximativ 25-30 euro pe megawatt-oră, deci sub nivelul de dinainte de război. O altă explicaţie rezidă în creşterea semnificativă în ultimele luni a ponderii alimentării cu energie electrică ieftină, eoliană şi solară, graţie condiţiilor meteorologice favorabile, mai explică experţii. Pe de altă parte, peste 70% din tarifele la energie electrică se menţin peste nivelul frânelor de preţ stabilite de guvern. Evoluţia este diferită la furnizorii alternativi, ale căror tarife sunt în general mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE a anunţat până când va menţine dobânzile ridicate

Christine Lagarde a subliniat că ratele dobânzilor în...

Lego vrea să schimbe materialul din care face piesele

Grupul Lego îşi menţine angajamentul de producere a...

Noi acuzaţii la adresa Google în procesul din SUA

În procesul intentat de către SUA asupra gigantului...

Aderarea la UE i-ar aduce Ucrainei 186 de miliarde de euro

Aderarea Ucrainei la UE ar aduce Kievului 186 de...

Au crescut indemnizațiile pentru internship

Cei care angajează persoane pentru stagii de practică...

Delegația FMI, întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte, miercuri, cu...

Instituțiile din Ungaria, obligate să se păzească cu drone

În Ungaria a intrat în vigoare o nouă prevedere...

Jocuri de noroc. Noile taxe ce se vor aplica în curând

Taxele de licenţiere şi de autorizare a organizatorilor...

Crossuri externe