Cifra zilei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
Majoritatea țărilor bogate din UE s-au debarasat de dependența de gazul rusesc, inclusiv Germania, cândva cel mai mare client al Kremlinului, trecând la gazul natural lichefiat (GNL). Cu toate acestea, Austria a renunțat în mare parte la eforturile sale de diversificare a aprovizionării, deoarece Gazprom își onorează din nou contractele de furnizare, noteză Euractiv.
"Doamne, 55% din gazul austriac continuă să provină din Rusia", a deplâns Selmayr miercuri seară la Viena. A plăti pentru continuarea livrărilor rusești echivalează cu a ajuta la finanțarea războiului său împotriva Ucrainei și nimeni nu a protestat, a adăugat el.
"Asta mă uimește, pentru că în fiecare zi se trimit bani pătați de sânge către Rusia odată cu factura la gaz", a adăugat el. O țară bogată precum Austria ar putea trece la GNL dacă ar dori acest lucru, a precizat el.
Cu toate acestea, în urma acestor remarci, ministrul de externe al Austriei i-a cerut oficialului UE să vină pentru o discuție, a declarat un purtător de cuvânt pentru APA.
Din partea partidului de extremă-dreapta FPÖ, reacțiile au fost mai dure.
Cancelarul ar trebui "să ceară Comisiei să îl demită imediat pe Selmayr", a declarat secretarul general al FPÖ, Michael Schnedlitz.
Ministrul austriac de centru-dreapta pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), a respins argumentele lui Selmayr.
Ea a spus că este "neserios și contraproductiv" cât și "unilateral", menționând că importurile UE de GNL rusesc au crescut de asemenea.
În timp ce acest lucru ar putea fi adevărat, puține țări continuă să importe fără jenă gaze rusești prin gazoduct, în afară de Ungaria - care ar fi primit condiții favorabile în cadrul unei concesii făcute premierului Viktor Orban - și Austria.
Prin faptul că încă achiziționează atât de mult gaz rusesc, Austria rămâne unul dintre cei mai mari contribuitori pe cap de locuitor din UE la finanțarea războiului Kremlinului în Ucraina, un jurnalist politic numind chiar întreaga afacere "Oblastul Viena".
În ceea ce privește Comisia Europeană, un purtător de cuvânt a distanțat rapid Bruxelles-ul de comentariile lui Selmayr, calificându-le drept "regretabile și nepotrivite".
Pe de altă parte europarlamentarul liberal Claudia Gamon a comentat, de asemenea, spunând că este regretabil că CE nu susține comentariile lui Selmayr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...