Avansul companiilor tehnologice și imobiliare au tras după ele joi acțiunile europene

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut joi, pe fondul unui avans al titlurilor de capital din sectorul tehnologic și imobiliar.

Indicele pan-european STOXX 600 a câștigat 0,47% la ora 14:00. Acțiunile din sectorul tehnologic au condus câștigurile, cu o creștere de 1,2%, în timp ce titlurile din sectorul imobiliar au urcat cu aproximativ 1% în prima parte a zilei.

Compania tehnologică ASMI, a urcat cu 5,1% după ce Morgan Stanley a îmbunătățit ratingul producătorului de echipamente pentru semiconductori de la "equal-weight" la "overweight".

Indicele de referință al Elveției (SSMI) a câștigat 0,4% după ce Banca Națională a Elveției a redus dobânzile cu 25 de puncte de bază, până la 1,25%, menținându-și poziția de fruntaș în cursa globală de relaxare a politicilor.

Pe de altă parte, banca centrală a Norvegiei a optat să mențină rata dobânzii cheie de politică monetară la nivelul maxim al ultimilor 16 ani, de 4,50%, și a declarat că așteaptă o reducere în 2025. Acțiunile norvegiene au rămas stabile.

Banca Angliei a menținut joi, de asemenea, neschimbată politică monetară la 5,25%. Indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 0,27% până la ora 14:00.

În ceea ce privește evoluția individuală a unor companii europene Danone a declarat că își va intensifica accentul pe sănătate și nutriție medicală, în timp ce încearcă să crească vânzările și să stimuleze generarea de numerar între 2025 și 2028. Acțiunile grupului francez de produse alimentare au scăzut cu 3,8%, comercianții arătând că societatea nu a oferit efectiv nicio îmbunătățire a orientărilor în obiectivele sale pe termen mediu.

Lufthansa LHAG.DE a pierdut 2,6% după ce firma de brokeraj Stifel a retrogradat ratingul transportatorului german de la "buy" la "hold", în timp ce Ryanair a pierdut 2% după ce UBS a redus ratingul de la "buy" la "neutral".

 

BVB a deschis în creștere joi

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, iar rulajul se cifra la 2,48 milioane de lei (498.511 euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,22%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,21%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,19%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat cu 0,12%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,20%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a crescut 0,28%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Prebet Aiud (+10,43%), Impact Develorper & Contractor (+4,17%) şi Purcări Wineries Public Company Limited (+1,47%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Ropharma (-3,88%), Rompetrol Rafinare (-3,77%) şi Comelf (-3,25%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com

pixel