AVERTISMENT! Șefa FMI nu poate exclude o RECESIUNE mondială în 2023
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Kristalina Georgieva (FMI)
Kristalina Georgieva (FMI)
Un scenariu sumbru descris, până acum, de analiști, experți și economiști, cam cu jumătate de gură, dar evocat acum, deschis, chiar de Kristalina Georgieva.

Directoara generală a Fondului Monetar Internațional (FMI) a anunțat că perspectivele economiei mondiale s-au "întunecat semnificativ" începând din aprilie, astfel că nu poate exclude o posibilă recesiune globală anul viitor din cauza riscurilor ridicate.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Kristalina Georgieva a declarat că, în următoarele săptămâni, FMI va revizui în scădere, pentru a treia oară în acest an, prognoza de creștere globală pentru 2022, în prezent de 3,6%. Economiștii FMI finalizează noile date, a precizat ea.

"De la ultima noastră actualizare, din aprilie, perspectivele s-au întunecat semnificativ", a spus Georgieva, enumerând, în acest sens, accentuarea inflației în întreaga lume, creșterea ratelor dobânzilor, încetinirea creșterii economice în China și sancțiunile succesive împotriva Rusiei pentru ofensiva din Ucraina.

Riscurile vor fi și mai mari în 2023

"Ne aflăm în ape foarte agitate", a spus șefa FMI. Întrebată în legătură cu posibilitatea unei recesiuni globale, Georgieva a spus că "riscul a crescut, așa că nu putem exclude un astfel de scenariu". Datele economice recente arată că mai multe economii majore, inclusiv China și Rusia, s-au contractat în al doilea trimestru, a explicat oficialul FMI, menționând că riscurile vor fi și mai mari anul viitor.

"Va fi un 2022 complicat, dar 2023 poate și mai complicat", potrivit Kristalinei Georgieva. "Riscurile de recesiune sunt sporite în 2023", a spus ea, subliniind că este crucial să se controleze actuala creștere a prețurilor. 

Euro s-a apropiat joi de minimul ultimelor două decenii în raport cu dolarul, în condițiile în care problemele energetice ale Europei aruncă o umbră lungă asupra perspectivelor economice. Moneda europeană s-a stabilizat la 1,01845 dolari, după ce miercuri a scăzut până la 1,01615 dolari, pentru prima dată de la sfârșitul anului 2002.

Indicele dolarului - care măsoară moneda în raport cu alte șase valute, inclusiv euro, lira sterlină și yenul - s-a menținut aproape de maximul ultimilor 20 de ani, de 107,27, coborând chiar la 107,03.

"Riscul de recesiune din SUA va submina periodic dolarul, dar limitarea costurilor cu energia în Europa reprezintă o amenințare mai mare pentru perspectivele de creștere ale zonei euro", au scris strategii Westpac într-o notă pentru clienți. "Tendința ascendentă pe termen mediu mai largă a DXY (indicele dolarului) va persista probabil încă o perioadă de timp, existând posibilitatea unei noi relaxări a politicii de înăsprire a BCE."

Nori negri

Norii tot mai denși care planează asupra economiei europene vin în contextul în care Banca Centrală Europeană se pregătește să majoreze costurile de împrumut pentru prima dată din 2011. Între timp, Rezerva Federală a SUA a crescut agresiv ratele, iar procesul-verbal al ședinței din iunie - în care factorii de decizie au înăsprit cu 75 de puncte de bază, cel mai mult din 1994 - a dezvăluit teama acestora că înrăutățirea inflației va eroda încrederea în capacitatea Fed de a o controla.

Investitorii și-au redus pariurile pe o campanie agresivă și prelungită de înăsprire a politicii monetare de la acea reuniune, pe măsură ce temerile legate de recesiune s-au intensificat, însă ultimele date au arătat că numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut mai puțin decât se aștepta în luna mai, indicând o piață a muncii încă tensionată care ar putea menține Fed în ofensivă.

Randamentul de referință al titlurilor de Trezorerie pe 10 ani a coborât joi la 2,904% în tranzacțiile de la Tokyo, după ce a ajuns la 2,935% în cursul nopții, când randamentul a scăzut și el la minimul de peste o lună, de 2,746%, din cauza semnalelor mixte privind perspectivele politice.

Cursul dolar-yen, care este extrem de sensibil la modificările randamentelor pe termen lung din SUA, a scăzut cu 0,07% până la 135,79 yeni, consolidându-se în jurul acestui nivel după ce s-a retras de la maximul ultimilor 24 de ani de 137,00 la sfârșitul lunii trecute.

Lira sterlină a coborât la minimul ultimilor doi ani, în condițiile în care premierul britanic Boris Johnson se străduiește să-și păstreze funcția pe fondul unei revolte tot mai mari în cadrul partidului său.
De asemenea, investitorii au asimilat comentariile echilibrate ale economistului șef al Băncii Angliei, Huw Pill, care a declarat că este pregătit să accelereze ritmul de creștere a ratelor în funcție de datele economice, dar că preferă o abordare "constantă" în locul unor "măsuri unice și îndrăznețe", care "pot fi perturbatoare".

Citește și Vine furtuna perfectă. Negrescu: Nu suntem pregătiți. O vom simți cu vârf și îndesat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel