Avertisment de la ONU: Risc de recesiune provocată de deciziile imprudente de politică monetară

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
UNCTAD avertizează asupra recesiunii provocate de deciziile "imprudente" de politică monetară.

Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat luni asupra riscului unei recesiuni globale provocat de politica monetară, care ar avea în mod special consecinţe serioase asupra ţărilor în curs de dezvoltare, transmite Reuters.

"Înăsprirea excesivă a politicii monetare ar putea duce la o perioadă de stagnare şi la instabilitate economică. Orice convingere că băncile centrale vor putea scădea preţurile bazându-se pe rate mai ridicate ale dobânzilor fără a genera recesiune este un joc imprudent", se arată în raportul publicat de UNCTAD.

Ratele mai ridicate ale dobânzilor vor avea un impact mult mai sever asupra economiilor emergente, care se confruntă deja cu un nivel mare al datoriei publice şi private.

"Posibilitatea extinderii crizei datoriilor cu care se confruntă ţările în curs de dezvoltare este extrem de reală", conform raportului intitulat: "Perspectivele de dezvoltare într-o lume fracturată".

UNCTAD a înrăutăţit perspectivele de creştere a economiei mondiale în 2022 la 2,5%, de la un nivel de 2,6% estimat în raportul din martie. În 2023, PIB-ul global ar urma să urce cu 2,2%. Şi FMI avertiza luna trecută că unele ţări s-ar putea confrunta cu recesiunea anul viitor. 

 

Citeşte şi: Şeful Băncii Mondiale avertizează asupra riscului stagflaţiei şi al recesiunii în Europa

 

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că ar putea dura câţiva ani până când producţia globală de energie se va diversifica, prelungindu-se riscul stagflaţiei sau al unei perioade de creştere redusă şi inflaţie ridicată, transmite Reuters.

Într-un discurs rostit la Universitatea Stanford, Malpass a susţinut că pare tot mai probabilă o recesiune în Europa, în timp ce economia Chinei încetineşte semnificativ, iar cea a SUA s-a contractat în primul semestru din 2022.

Aceste evoluţii vor avea consecinţe grave asupra ţărilor în curs de dezvoltare, a declarat şeful Băncii Mondiale, citând ceea ce el a numit "înrăutăţirea" dificultăţilor cu care se confruntă dezvoltarea economiei.

Rezolvarea actualei "furtuni perfecte" - majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi încetinirea creşterii - necesită o nouă abordare micro şi macroeconomică, inclusiv cheltuieli mai bine ţintite şi eforturi clare de majorare a rezervelor, a explicat Malpass.

Acesta a anunţat că viitorul raport al Băncii Mondiale intitulat "Sărăcia şi împărţirea prosperităţii" va arăta că deceniile de progrese în reducerea sărăciei au încetinit până în 2015, chiar înainte de pandemie, ceea ce a făcut ca încă 70 de milioane de persoane să se confrunte cu sărăcia extremă.

Raportul, care va fi publicat săptămâna viitoare, va arăta că venitul mediu global a scăzut cu 4%, primul declin de când s-a început publicarea datelor, în 1990.

"Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu perspective extrem de dificile pe termen scurt, din cauza preţurilor ridicate la energie şi îngrăşăminte, a majorării dobânzilor şi a creşterii randamentelor obligaţiunilor, a deprecierii monedelor şi a ieşirilor de capital. Un pericol urgent cu care se confruntă lumea în curs de dezvoltare este ca încetinirea semnificativă a creşterii economiei mondiale să se adâncească într-o recesiune globală", a avertizat Malpass.

Acesta a apreciat că este neclar dacă va exista suficient capital global pentru a acoperi necesităţile din economiile dezvoltate - care au adoptat politici fiscale ce favorizează un nivel ridicat al datoriilor - şi încă există suficiente "fărâme" pentru a finanţa investiţiile necesare în ţările în curs de dezvoltare.

El a cerut statelor să caute metode de a reduce inflaţia prin creşterea eficienţei fiscale, direcţionând cheltuielile către cei mai săraci şi mai vulnerabili. Astfel de ajustări vor îmbunătăţi alocarea capitalului global, vor furniza o cale de a reduce inflaţia în timp ce se reia creşterea venitului mediu, susţine preşedintele Băncii Mondiale.

Şeful BM a apreciat că sunt necesare urgent mai multe fonduri pentru educaţie, sănătate şi adaptarea la schimbările climatice, alături de măsuri pentru reducerea nivelul ridicat al datoriilor care afectează multe ţările în curs de dezvoltare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel