Avertismentul lui Xi Jinping: Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Liderul chinez avertizează că progresul tehnologic al naţiunii sale nu poate fi oprit. 

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în special industria semiconductorilor, relatează AFP.

"Şi poporul chinez are drepturi legitime la dezvoltare şi nicio forţă nu poate opri ritmul progresului ştiinţific şi tehnologic al Chinei", a afirmat Xi Jinping, citat de Xinhua.

"China va continua să urmeze o abordare câştig-câştig şi deschisă mai larg către lumea exterioară la un nivel ridicat", a adăugat liderul chinez, asigurând că "deschiderea şi cooperarea sunt singura opţiune".

La rândul său, Mark Rutte a indicat în cadrul unei conferinţe de presă că nu poate dezvălui detaliile discuţiilor despre semiconductori.

"Ceea ce vă pot spune legat de sectorul nostru de semiconductori şi de companii ca ASML (companie din Ţările de Jos care este un important furnizor de echipamente pentru producătorii de cipuri) este că atunci când trebuie să luăm măsuri ele nu vizează niciodată o ţară anume", a spus Rutte.

ASML a anunţat la începutul lui ianuarie că guvernul olandez i-a retras o autorizaţie pentru expedierea unora dintre sistemele sale de fabricare de microcipuri, "ceea ce ar avea un impact asupra unui mic număr de clienţi din China".

"Trebuie să ne asigurăm mereu că impactul este limitat, că nu afectează lanţul de aprovizionare şi în consecinţă nu afectează, să zicem, relaţia economică în ansamblul ei", a mai adăugat Rutte.

Microprocesoarele au o înaltă valoare strategică, fiind esenţiale pentru producerea majorităţii aparatelor electronice, de la maşini de cafea la automobile electrice, telefoane smart, dar şi arme. De câţiva ani ele se află în centrul unei dispute geopolitice în contextul căreia SUA şi mai multe ţări europene au decis să blocheze exporturile către China de tehnologii avansate pentru industria semiconductorilor, de teamă că acestea ar putea fi utilizate în scopuri militare.

Recent, Olanda s-a alăturat Statelor Unite şi Japoniei şi a impus limite exportului de echipamente de vârf pentru producerea de cipuri.

Agenţia de presă financiară Bloomberg a relatat, citând surse care au dorit să li se păstreze anonimatul, că responsabili americani au contactat la sfârşitul anului trecut guvernul olandez şi ASML pentru a încerca să blocheze astfel de expediţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel