Banca Central a Chinei a redus dobânda cheie. Ce alte măsuri fiscale sunt prevăzute
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Yuanul chinezesc
Yuanul chinezesc
Banca centrală a Chinei a redus vineri ratele dobânzilor. Beijingul face astfel demersuri pentru a readuce creșterea economică spre ținta de aproximativ 5%.

După cum a anunțat marți guvernatorul Pan Gongsheng, Banca Populară a Chinei a redus vineri cu 50 de puncte de bază cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o dețină ca rezerve, cunoscută sub numele de rata rezervelor minime obligatorii (RRR), aceasta fiind a doua reducere de acest fel din acest an.

Măsura este de așteptat să genereze 1.000 de miliarde de yuani (142,5 miliarde de dolari) în lichidități în sistemul bancar și a fost însoțită de o reducere a ratei dobânzii de referință pentru acordurile reverse repurchase pe șapte zile cu 20 de puncte de bază, la 1,50%.

Reducerile intră în vigoare vineri, iar Pan, în puținele sale remarci orientate spre viitor, a lăsat ușa deschisă pentru o nouă reducere a RRR în cursul acestui an.

 

Alte măsuri fiscale benefice

Se așteaptă ca mai multe măsuri fiscale să fie anunțate înainte de vacanța de o săptămână din China, care începe la 1 octombrie, după ce o reuniune a principalilor lideri ai Partidului Comunist a arătat un sentiment sporit de urgență cu privire la creșterea obstacolelor economice.

În urma reuniunii Politburo, China intenționează să emită obligațiuni suverane speciale în valoare de aproximativ 2 trilioane de yuani (284,43 miliarde de dolari) în acest an, ca parte a unui nou stimul fiscal, au declarat pentru Reuters două surse familiarizate cu subiectul.

Economistul șef pentru Asia al Capital Economics, Mark Williams, estimează că pachetul „ar crește PIB-ul cu 0,4%”.

Bursele chineze sunt pe cale să înregistreze cea mai bună săptămână din 2008, datorită așteptărilor privind stimulentele fiscale.

A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu presiuni deflaționiste puternice din cauza scăderii puternice a pieței imobiliare și a încrederii fragile a consumatorilor, care au scos la iveală dependența sa excesivă de exporturi într-un mediu comercial global tot mai tensionat.

O gamă largă de date economice din ultimele luni nu au confirmat previziunile, stârnind îngrijorarea economiștilor cu privire la faptul că obiectivul de creștere este în pericol și că o încetinire structurală pe termen mai lung ar putea fi în joc.

Vineri, datele au arătat că profiturile industriale au revenit la o contracție puternică în august.

 

Noi împrumuturi

Având în vedere cererea slabă de credite din partea gospodăriilor și a întreprinderilor, investitorii se concentrează mai mult pe măsurile fiscale care sunt așteptate să fie anunțate în zilele următoare.

Reuters a raportat joi că 1.000 de miliarde de yuani urmează să fie strânși prin intermediul unor obligațiuni speciale. Banii vor fi utilizați pentru a crește subvențiile pentru diferite programe menite să susțină sectorul privat din China.

De asemenea, acestea vor fi utilizate pentru a oferi o alocație lunară de aproximativ 800 de yuani (114 dolari), pe copil tuturor gospodăriilor cu doi sau mai mulți copii.

China intenționează să atragă încă 1.000 de miliarde de yuani printr-o emisiune specială pentru a ajuta administrațiile locale să își rezolve problemele legate de datorii.

Cea mai mare parte a stimulentelor fiscale ale Chinei se îndreaptă încă către investiții, dar randamentele sunt în scădere, iar cheltuielile au împovărat administrațiile locale cu datorii de 13.000 de miliarde de dolari.

Aceste măsuri fiscale ar marca o ușoară schimbare în direcția stimulării consumului, o direcție pe care Beijingul a declarat de mai bine de un deceniu că dorește să o urmeze, dar nu a făcut prea multe progrese.

Cheltuielile gospodăriilor din China reprezintă mai puțin de 40% din producția economică anuală, cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub media globală. Investițiile, prin comparație, sunt cu 20 de puncte peste.

Biroul Politic s-a angajat, de asemenea, să stabilizeze piața imobiliară aflată în dificultate, afirmând că guvernul ar trebui să extindă o listă albă de proiecte imobiliare care pot primi finanțare suplimentară și să revitalizeze terenurile neutilizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Leonardo Badea - BNR
O lovitură puternică pentru agricultori
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Apel umanitar
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Bună dimineață! Să aveți o săptămână liniștită!
Deschidere Popeyes
Yuanul chinezesc
Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania
BASF / FOTO: Wikipedia
Lingouri de argint
Inundații la Budapesta

Vârful viituri pe Dunăre va fi atins pe 2 și 3 octombrie

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele...

BERD
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Port comercial / FOTO: Freepik

Ce face Rusia pentru a intra pe noi piețe de cereale

A elaborat un plan concret și ambițios pe care se pare...

Câmp petrolier
Euro / sursa foto: Freepik.com

Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 18 ani. 

Curs valutar. Pexels.com

pixel