Banca Centrală a SUA va accepta o inflație mai mare pentru a favoriza crearea locurilor de muncă
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Inflaţia şi stagflaţia, printre cele mai mari frici ale marilor bănci
Inflaţia şi stagflaţia, printre cele mai mari frici ale marilor bănci
Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a dezvăluit joi un nou mod de gândire adoptat de oficialii Fed, care au decis să permită creşterea "moderată" a inflaţiei în ideea de a ajuta economia să creeze mai multe locuri de muncă, transmite AFP.

Într-un discurs ţinut joi, Powell a menţionat lecţiile dureroase care au fost învăţate după inflaţia galopantă din anii 1970, dar a avertizat că inflaţia scăzută persistentă din ultimii opt ani riscă să creeze noi dificultăţi economice. În acest context, Powell a spus că Banca Centrală a SUA va tolera o inflaţie mai mare decât ţinta de 2% "pentru o anumită perioadă de timp" .

"Mulţi consideră drept contraintuitiv faptul că Fed ar dori ca inflaţia să crească" a spus Jerome Powell cu ocazia forumului de la Jackson Hole (Wyoming), care în acest an are loc în format virtual. Cu toate acestea, şeful Fed a avertizat că o inflaţie scăzută duce la diminuarea aşteptărilor inflaţioniste, ceea ce are drept efect "diminuarea capacităţii noastre de a stabiliza economia prin reducerea dobânzilor".

Restanțele la creditele în lei au crescut

"Strategia noastră revizuită reflectă preţuirea noastră pentru beneficiile unei pieţe a muncii puternice, în special pentru mulţi din comunităţile cu venituri mici şi medii, şi că o piaţă a muncii robustă poate fi susţinută fără a provoca o creştere nedorită a inflaţiei", a explicat Jerome Powell.

Noua strategie este cunoscută sub denumirea de ţintire a inflaţiei în regim flexibil, unul dintre motive fiind şi faptul că Fed nu va utiliza o anumită formulă matematică pentru a defini un interval de timp de-a lungul căruia să fie atinsă o inflaţie de 2%.

"Desigur, dacă vor apărea presiuni inflaţioniste excesive sau dacă aşteptările inflaţioniste vor ajunge la un nivel peste cel consecvent cu obiectivul nostru, nu vom ezita să acţionăm", a spus Powell.

Această modificare intervine într-un context în care pandemia de Covid-19 a aruncat prima economie a lumii în recesiune. Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o contracţie record de 31,7% în al doilea trimestru, potrivit unei noi estimări revizuite publicate joi de Departamentul Comerţului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel