Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii. Ce explicație a oferit
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
După 4 luni de reduceri Banca Centrală a Turciei menţine dobânda la 9%
După 4 luni de reduceri Banca Centrală a Turciei menţine dobânda la 9%
Mișcarea Băncii Centrale a Turciei este o suprinză, în condițiile în care celelalte bănci mondiale au majorat dobânda. 

Banca Centrală a Turciei a justificat reducerea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară citând indiciile continue privind încetinirea economiei în trimestrul trei, din cauza declinului cererii externe, transmite Reuters.

Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus joi dobânda de referinţă de la 13%, la 12%. Instituţia a apreciat că "într-o perioadă de sporire a incertitudinilor privind evoluţia economiei mondiale, precum şi a escaladării riscurilor geopolitice", condiţiile financiare trebuie să sprijine economia.

Joi, după anunţarea deciziei, lira turcească s-a depreciat la un nivel record faţă de dolar.

Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

În august, rata inflaţiei în Turcia a depăşit 80%, conform datelor Institutului de Statistică.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie - decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 14%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti. 

Citește și Bursele europene revin pe roșu după decizia FED de majorare a dobânzii cheie

La Paris, CAC 40 a scăzut cu 0,51%, la 6.000,43 în jurul orei 0830 GMT. La Londra, FTSE 100 este în scădere cu 0,37%, iar la Frankfurt, Dax este în scădere cu 0,37%. Indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0,37%, FTSEurofirst 300 cu 0,64%, iar Stoxx 600 cu 0,55%.

Noile proiecții ale Fed privind evoluția ratelor și a condițiilor economice au ridicat semne de întrebare chiar și în rândul celor mai optimiști investitori, potrivit analiștilor. "Cred că piețele bursiere încă mai sperau că Fed va da semnalul că este gata să stopeze, la un moment dat, creșterii dobânzilor, dar nu a fost niciunul", a comentat Naka Matsuzawa, strateg la Nomura.

Fed a anunțat miercuri a treia majorare consecutivă a ratei dobânzii cu trei sferturi de punct procentual și a lăsat să se înțeleagă că ratele vor crește cu încă 1,25 puncte procentuale până la sfârșitul lunii decembrie, atingând un vârf de 4,60% în 2023, în timp ce nu se așteaptă nicio reducere a ratei până în 2024.

Între timp, noile previziuni economice ale băncii centrale americane arată că se așteaptă ca creșterea economică a SUA să scadă la doar 0,2% în acest an, iar rata șomajului să crească la 3,8% până la sfârșitul anului 2022 și la 4,4% până în 2023. Citește mai departe AICI

Citește și FED a majorat din nou dobânda pentru a contracara inflaţia

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, pentru a contracara inflaţia ridicată, transmite Bloomberg.

Oficialii Fed au reafirmat că "sunt extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste" şi se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023. Apoi rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel