România, sub cod galben de vreme severă: Burduja: „Nu anticipăm probleme semnificative”
În ciuda vremii severe care...
Susţinătorii acestui raport independent, care ar urma să fie publicat pe marginea reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, cred că această modificare ar elibera fonduri de care este mare nevoie pentru ţările sărace, într-un moment în care inflaţia ridicată creează dificultăţi pentru statele bogate care vor să îşi majoreze cheltuieile peste hotare.
În schimb, Banca Mondială şi alte instituţii multilaterale de dezvoltare nu vor ca raportul să fie publicat, susţin sursele citate de Reuters, pe motiv că include recomandări vizând reducerea ratei de adecvare a capitalului.
Banca Mondială respinge de mult timp orice modificare a cerinţelor sale stricte privind capitalul, avertizând că asta i-ar slăbi poziţia pe pieţele financiare, ar pune în pericol ratingul său "AAA" şi i-ar limita capacitatea de a strânge fonduri de care ae nevoie pentru a acorda credite ţărilor sărace.
Un purtător de cuvânt de la Banca Mondială a declarat doar că instituţia "evaluează" recomandările incluse în raport.
Una dintre sursele citate de Reuters a spus că raportul, pregătit de un grup de economişti şi experţi în dezvoltare pentru G20, include recomandări care ar impune modificări pentru structura de guvernanţă a băncilor multilaterale. Unele dintre modificările propuse ar avea nevoie de mai mult timp pentru a fi puse în aplicare, în timp ce altele ar putea fi introduse pe termen scurt, a declarat o a doua sursă, fără a oferi alte detalii.
O a treia sursă a spus că este evident că este nevoie de modificări, având în vedere multitudinea de provocări suprapuse cu care se confruntă economia mondială, care cer toate resurse mari pentru a fi rezolvate. "Există o mare capacitate de creditare care poate fi câştigată pentru priorităţile globale urgente. Asta merită o analiză mai atentă în ideea găsirii de soluţii", a adăugat sursa.
Economiştii estimează că Banca Mondială şi alte bănci multilaterale de dezvoltare ar putea acorda credite în valoare de până la 1.000 de miliarde de dolari dacă îşi modifică cerinţele de capital şi acceptă o mică retrogradare a ratingurilor lor pe pieţele de capital.
În luna aprilie, şeful Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că este nevoie de reforme semnificative la Banca Mondială pentru ca instituţia să fie mai bine echipată pentru a răspunde la provocările actuale. Yellen a estimat că este nevoie de "mii de miliarde de dolari" pentru a răspunde la nevoile în creştere, însă în anul fiscal 2021 creditele acordate de Banca Mondială s-au ridicat la 99 de miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...